Pereiti į pagrindinį turinį

Internetas meta iššūkį telefonui

2008-12-04 09:00
Internetas meta iššūkį telefonui
Internetas meta iššūkį telefonui / Mindaugo Ažušilio nuotr. Technologijos: IP telefonija pigesnė ir turi papildomų paslaugų, tačiau garso kokybe nuo tradicinio telefono dar atsilieka.

Daugelis įmonių neįsivaizduoja savo veiklos be telefono. Tačiau sunkėjant ekonominei padėčiai vis daugiau Lietuvos verslininkų suka galvas, kaip sumažinti sąskaitas už pokalbius telefonu. Vienas būdų – vietoj įprasto fiksuoto ryšio paslaugų rinktis IP (interneto protokolo, angl. – Internet Telephony arba Voice over IP, VoIP) telefoniją. Tiekėjų teigimu, taip galima sutaupyti net iki 30 proc. ryšio išlaidų. Tačiau IP telefonija toli gražu nėra panacėja.

Technologijos: IP telefonija pigesnė ir turi papildomų paslaugų, tačiau garso kokybe nuo tradicinio telefono dar atsilieka.

Paklausa auga greitai

Tiek informacinių technologijų žinovai, tiek patys IP tiekėjai pripažįsta, kad už mažesnes sąskaitas greičiausiai teks sumokėti ryšio kokybe, mat šios telefonijos technologija dar nevisiškai ištobulinta ir standartizuota.

Vis dėlto IT specialistai įsitikinę, kad IP technologija netolimoje ateityje taps rimtu konkurentu fiksuotam laidiniam ryšiui ir šios paslaugos monopolininkei "Teo LT".

Viena iš IP telefonijos paslaugas Lietuvoje teikiančių bendrovių "Baltnetos komunikacijos", norėdama privilioti daugiau klientų, nuo lapkričio maždaug penktadaliu sumažino paslaugų įkainius.

Užsienyje ši technologija plinta daug sparčiau nei Lietuvoje, tačiau ir mūsų šalyje ja domisi vis daugiau verslininkų. "Baltnetos komunikacijos" skelbia, kad bendrovės klientų, naudojančių IP telefoniją, skaičius išaugo 85 proc. Kitąmet klientų skaičių įmonės vadovai tikisi padvigubinti.

"IP telefoniją pradėjome naudoti praėjusių metų pabaigoje, siekdami sumažinti išlaidas komunikacijai tarp įmonės padalinių, esančių skirtinguose Lietuvos miestuose. Preliminariu skaičiavimu, toks žingsnis mums leido sutaupyti beveik 30 proc. išlaidų už telefoną. Kasdien tenka daug bendrauti su kolegomis kituose miestuose, todėl ši galimybė mums labai svarbi. Vienintelis IP telefonijos trūkumas – nemažos pradinės investicijos", – teigė bendrovės "Vilpra" rinkodaros vadovas Gediminas Zutelis.

Vilioja papildomos paslaugos

IP, palyginti su fiksuotu laidiniu ryšiu, turi nemažai pranašumų. Kalbantis su pašnekovu galima jam perduoti vaizdą ir duomenis – sutartis, nuotraukas ar kitus dokumentus. IP telefonai taip pat leidžia klientams laisviau judėti, juos galima pasiimti su savimi ir naudoti visur, kur yra interneto ryšys. Be to, galima bendrauti naudojant vien kompiuterį ir ausines su mikrofonu – įmonėms nereikia pirkti telefono aparatų.

Ši technologija taip pat leidžia stebėti darbo efektyvumą ir klientų aptarnavimo kokybę.

"Galima sužinoti, per kiek laiko atsiliepiama į skambutį, kiek jų praleidžiama, kuriuo metu darbuotojai labiausiai apkrauti ir kiek reikia žmonių, kad būtų aptarnauti visi skambinantys klientai", – teigė "Baltnetos komunikacijų" produktų vadovė Inga Adomėnaitė.

Technologija dar netobula

Tačiau, pasak ir įprastą fiksuotą ryšį ir IP telefonijos paslaugą teikiančios bendrovės "Teo LT" atstovų, yra įmonių, kurios atsikandusios naujovių grįžta prie fiksuoto telefono ryšio.

"Iš esmės vos prieš keletą metų pradėtą naudoti IP telefonijos paslaugą dalis specialistų vertino palankiai dėl papildomų galimybių. Tačiau praktika parodė, kad IP telefonija, kaip ir daugelis naujų technologijų, turi savų pranašumų ir savų trūkumų", – dėstė "Teo LT" Paslaugų plėtros departamento vadovė Nerilė Mažeikienė.

Didžiausias paslaugos trūkumas – garso ir vaizdo kokybė. Siunčiant duomenis technologija veikia puikiai, tačiau balso ar vaizdo komunikacijoje gali būti juntami trikdžiai. Fiksuotas laidinis ryšys yra kur kas patikimesnis ir užtikrina gerokai aukštesnę ryšio kokybę.

Be to, IP telefonijos paslauga nėra visiškai standartizuota. Ją kuriant nebuvo deramai atsižvelgta į kitas paslaugas, kuriomis naudojasi verslo klientai. Pavyzdžiui, norint naudotis faksu, teks turėti ir įprastą telefono liniją.

"Manau, kol kas klientų, besinaudojančių viena ir kita telefonijos technologija, santykis keisis nedaug. Bet ateityje IP telefonija veikiausiai nugalės", – pripažino N.Mažeikienė.


IP telefonijos kainos

Paslauga Kaina

Linijos įvedimas nuo 100 iki kelių šimtų litų;

Skambutis abonentui Lietuvoje 3–14 ct už min.

Tarptautiniai skambučiai nuo 19 ct už min.

Skambutis į mobiliojo ryšio tinklus 49 ct už min.

Abonementinis mokestis apie 5 Lt per mėn.

Skambučiai savame tinkle dažniausiai nemokami.


IP telefonija – kas tai?

IP telefonija – telefono ryšys, perduodamas per internetą. Informacija, nesvarbu, koks jos pobūdis (vaizdo, garso, teksto), suskaidoma į individualius skaitmeninius paketus. Kiekvienas jų yra "įvelkamas" į koduotą "voką" (TCP). Taip informaciją gaunantis įrenginys gali sudėlioti paketus reikiama tvarka, atkoduoti juose esančius duomenis ir paversti juos atitinkama informacija.

Pagrindinė bėda naudojant duomenų perdavimo tinklus realaus laiko pokalbiams buvo ta, kad aukščiau aprašytas procesas turi vykti itin sparčiai, o pati duomenų perdavimo kokybė turi būti tinkama, kad nebūtų delsimų ir iškraipymų. Anksčiau programinė ir techninė įranga neleido užtikrinti tinkamos kokybės. Tačiau dabar balso perdavimo kokybė beveik atitinka tradicinės telefonijos standartus.

IP telefonijai naudojamas kitas, nuo bendrai įmonės naudojamo interneto atskirtas kanalas. Įprastai vienam pokalbiui palaikyti pakanka apie 100 kbps pralaidumo.

Internetu pokalbius galima perduoti trimis pagrindiniais būdais:

– Iš kompiuterio į kompiuterį. Šiuo atveju nėra galimybės valdyti duomenų perdavimo kokybę. Dėl to balsas gali būti iškraipytas, vėluoti, girdėtis aidas.

– Iš kompiuterio į telefoną ir atvirkščiai, kai kompiuterio vartotojas užmezga ryšį su mobiliojo ar fiksuotojo ryšio abonentais.

– Iš telefono į telefoną, kai du telefonai sujungiami per internetą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų