Apie pasikeitusias kainas ir kebabų populiarumą komentavo „Kebab Guru“ vadovas Rokas Petrošius.
– 5 eurai už mažą kebabą – daug ar mažai?
– Tai labai nebloga kaina. Šiuo metu matome, kad vidutinė kebabo kaina siekia 5,5 euro. Per pastaruosius metus kaina paaugo apie 10 proc., tad 5 eurai – gera, net konkurencinga kaina.
– Jūs padarėte tyrimą – kur Lietuvoje kebabai pigiausi, o kur brangiausi. Atskleiskite, kur reikia važiuoti pigiausių kebabų?
– Pigiausi kebabai – Mažeikiuose. Tyrėme 212 kebabinių ir matome, kad situacija mažuose miesteliuose yra geresnė. Brangiausi – Klaipėdoje ir Šiauliuose. Pastebime, kad Vilnius ir Klaipėda konkuruoja tarpusavyje, turbūt dėl kebabinių kiekio, tad kainos ten išlieka šiek tiek mažesnės.
– Ar tai viskas dėl konkurencijos? Gal dėl to pajūryje kebabai brangiausi?
– Manau, kad taip. Vien Vilniuje turime apie 112 kebabinių, registruotų mūsų sistemoje. Konkurencinė aplinka verčia verslus mažinti kainas, bandyti užimti teritorijas, gyvenamuosius rajonus ir išlaikyti klientą kuo arčiau savęs.
– Koks atotrūkis tarp pigiausių kebabų Mažeikiuose ir brangiausių – pajūryje ar Šiauliuose?
– Pigiausi šiuo metu kainuoja apie 4–4,5 euro, o brangiausi – net iki 10 eurų. Tai jau brangus kebabas, tačiau jų lyginti ne visada galima – skiriasi įpakavimas, kokybė, maistinė patirtis. Per pastaruosius metus viskas pasikeitė – kebabas nebėra tik greitas maistas – tai patiekalas, netgi gurmaniška patirtis.
Anksčiau kebabinė būdavo dažnai įsikūrusi garažiukuose: kvapas česnakinio padažo, daug riebalų, mėsa, apie kurią juokais sakydavo, kad pagaminta iš kačių. Dabar turime didelę įvairovę. Sistemoje registruoti 22 skirtingi ingredientai, iš kurių gaminami kebabai. Pagrindiniai baltymai – jau ir lašiša, jūrinė lydeka, tunas, krevetės.
– Kur tokių galima rasti?
– Elektrėnuose – labai skanus kebabas su lašiša. Kaune rekomenduoju su jūrine lydeka. Tunas – gana dažnas pasirinkimas. Taip pat yra su ananasais, čederio sūriu, fetos sūriu, kitais sūriais. Taip pat – ir su žirnių baltyminiais paplotėliais. Padažų įvairovė – milžiniška: nuo pelėsinio sūrio iki granatų, citrinų. Gurmaniškumo lygis tikrai išaugęs.
Valgo visi, kas netingi: moksleiviai, studentai, ofiso darbuotojai, Seimo nariai, ambasadų darbuotojai.
– Kuo pasižymi skirtingi miestai? Gal matote tam tikrų tendencijų Šiauliuose ar Vilniuje?
– Pastebėjau, kad Šiauliuose labai populiarūs kebabai su bulvytėmis, įsuktomis į lavašą. Kaune dažniau pasitaiko su traškučiais.
– Tyrimo metu nustatėte miestus, kur pigiausi ir brangiausi kebabai. O ar yra konkreti vieta, kur parduodamas brangiausias kebabas?
– Vietos konkrečiai neatskleisiu – paliksiu atrasti patiems. Bet, tarkime, Vilniuje, Trakų gatvėje galima rasti kebabą, kainuojantį virš 10 eurų. Tai nėra retas reiškinys – kalbame ne apie kompleksą, o apie vieną kebabą. Kompleksai kainuoja nuo 9 iki 12 eurų. Tokie kebabai gaminami iš kokybiškos grilinės mėsos, dažnai kepami ant žarijų, naudojami išskirtiniai prieskoniai, kepti lavašai – visa tai suteikia gurmanišką patirtį.
Savo įžvalgomis pasidalijo ir kebabinės „Jammi“ strategijos vadovas Žilvinas Kuprėnas.
– Ar pastebite, kad kebabai tampa vis populiaresni?
– Tikrai taip. Kebabų auditorija vis labiau plečiasi. Anksčiau tai buvo maistas su neigiama konotacija, o dabar – plačiai mėgstamas. Valgo visi, kas netingi: moksleiviai, studentai, ofiso darbuotojai, Seimo nariai, ambasadų darbuotojai. Labai smagu visus matyti vienoje vietoje, besimėgaujančius šiuo maistu. Yra keli aspektai – pigumo klausimas vis labiau jaučiamas, bet didžiuosiuose miestuose vis aktualesnis tampa greitis.
– Kodėl kebabai brangsta? Ko galime tikėtis ateityje – ar kainos dar kils?
– Kebabai brangsta šiek tiek mažiau nei visas likęs maitinimo sektorius. Bet priežastys tos pačios: 2023 m. viena pagrindinių buvo padidėjęs PVM, augantys darbuotojų atlyginimai, ingredientų kainos. Tai – visiškai natūralu.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Ar tiesa, kad maistas yra brangesnis, kai užsakoma per maisto išvežiojimo platformas? Kiek brangesnis?
– Taip, tai tiesa. Mūsų skaičiavimais, maistas per tokias platformas kainuoja apie 30–35 proc. daugiau. Anksčiau kainos būdavo vienodos, bet dabar beveik visi restoranai kainas didina – nes kitaip tiesiog neišsilaiko. Kalbant apie tendencijas – matome, kad bumas jau praėjęs. Žmonės nori taupyti ir vis dažniau užsako tiesiogiai iš restoranų – tai leidžia sutaupyti trečdalį sumos.
(be temos)