Viena žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“.
„Aš tiesiog einu iš proto“, – renginyje sakė virtuvės šefas Tadas Eidukevičius iš „Demo“, atsiėmęs ir jaunojo šefo apdovanojimą.
„Michelin“ žvaigžde įvertintų restoranų „Nineteen18“ ir „Pas Mus“ atstovai taip pat neslėpė džiaugsmo.
„Aš taip tuo didžiuojuosi ir esu labai laimingas. (...) Sunku apsakyti šį jausmą“, – renginyje teigė „Nineteen18“ šefas Andrius Kubilius.
„Jaučiuosi nuostabiai. (...) Nesitikėjau šio apdovanojimo šiais metais“, – renginyje sakė „Pas Mus“ šefė Vita Bartininkaitė.
Tuo metu viena „Michelin“ gido žvaigžde įvertinto restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius ant scenos sunkiai dėliojo žodžius. „Aš negaliu patikėti. Ačiū labai“, – sakė jis.
„Bib Gourmand“ kategorijoje buvo įvertinti restoranai „Gaspar's“, „14 horses“, „Le Travi“ ir „Numan“. Šiuo žymėjimu įvertinamos maitinimo įstaigos, siūlančios kokybišką maistą už puikią kainą.
Aš tiesiog einu iš proto.
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, suteikiama už tvarią veiklą, suteikta restoranui „Red Brick“.
Iš viso į „Michelin“ gidą pateko 34 Lietuvos restoranai. Be minėtųjų, tai – „Amandus“, „Apvalaus Stalo Klubas“, „Arrivée“, „Augustin“, „Da Antonio“, „DIA“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“.
Gide taip pat atsidūrė „Red Brick“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“ ir „Vila Komoda“.
Nė vienas iš Lietuvos restoranų negavo dviejų arba trijų žvaigždžių įvertinimų, skiriamų dar aukštesnės klasės virtuvėms.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė BNS yra sakiusi, kad šalies maitinimo įstaigų įtraukimas į „Michelin“ gidą turės itin teigiamą įtaką turizmui, pritrauks turtingų atvykėlių.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija anksčiau BNS nurodė jog, tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).
Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.
2023 metų lapkritį „Michelin“ suteikė žvaigždę Latvijos restoranui „Max Cekot Kitchen“, o Estijos restoranams „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“ po žvaigždę suteikta 2022 metų vasarą.
Naujausi komentarai