Krapšto pinigus į biudžetą – didina akcizus: brangs alkoholis ir degalai

Seimas antradienį galutinai balsuos dėl stipraus alkoholio, benzino, dyzelino akcizų didinimo, taip pat dėl to, ar palikti galioti akcizo lengvatą šildymui skirtiems gazoliams, o žemdirbių dyzelino akcizą pakelti simboliškai – keturiais eurais.

Praėjusią savaitę Seimas po svarstymo pritarė akcizų didinimui, todėl Vyriausybės pirmadienį patvirtintame biudžeto projekte jokių pakeitimų dėl jų nėra.

Žemdirbių dyzelino akcizas nuo sausio didėtų 7,2 proc., arba keturiais eurais – nuo 56 iki 60 eurų už 1 tūkst. litrų, nors prezidentas siūlė jį didinti 90 eurų iki 146 eurų ir Vyriausybė – 25 eurais (44,6 proc.) iki 81 euro.

Žemės ūkio ministerija žada 15 proc. sumažinti žemdirbiams skirto pigesnio dyzelino normas, jeigu akcizas bus padidintas simboliškai.

Itin taršiam kurui – šildymui skirtam dyzelinui ketinama palikti dabartinį šio kuro akcizą – 21,14 euro už 1 tūkst. litrų, nors Vyriausybė siūlė lengvatą naikinti ir nustatyti standartinį tarifą – 372 eurus.

Standartinis akcizo tarifas bešviniam benzinui didės 7,3 proc. – nuo 434,43 iki 466 eurų už 1 tūkst. litrų, gazoliui – 7,2 proc. nuo 347 iki 372 eurų už 1 tūkst. litrų. Skaičiuojama, kad dėl akcizų padidinimo litras benzino brangtų  apie 4 centus.

Stipraus etilo alkoholio akcizas nuo 2020 metų kovo didės 10,5 proc. – nuo 1832 eurų iki 2025 eurų už hektolitrą. Dėl to pusė litro stipraus gėrimo vidutiniškai pabrangs apie 0,45 euro.

Skaičiuojama, kad padidinus akcizus, biudžeto pajamos kitąmet išaugs 42 mln. eurų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau atsibodo

Jau atsibodo portretas
Net nesinori laukt nauju metu jokiu svenciu nes tik ir girdi vel nauji mokesciai. Geriau nesibaigtu sitie metai. Jau drasiai ir garsiai galima sakyti tik gimei ir jau lendi valstybei i skolas.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Matau, kad lietuvių smegenys jau prarūkytos ir pragertos! Mirtingumas didžiausias? Ką gi, taip gamta atrenka, kurios tautos vertos gyventi.

Pilietis

Pilietis portretas
Matyt patys turi dyzelinius pečius kad dyzelinui šildymui nekelia, o tarša didžiausia. Užmiršta nekilnojamojo turto mokestį nuo 50.000 vienam žmogui, porai nuo 100.000. 95% žmonių būtų patenkinti, turtingi nenuskurstų, nt.kainos kristų, vaikai ir pensininkai būtų paremti.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių