LEA: per 8 mėnesius vėjo elektrinių pagamintos elektros Kauno apskričiai užtektų metams

  • Teksto dydis:

Per 8 šių metų mėnesius Lietuvoje pagaminta daugiau elektros energijos nei per visus 2021-uosius ar 2022-uosius. Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, atsinaujinančius išteklius naudojančių elektrinių  indėlis nacionalinėje gamyboje išliko pats didžiausias: vėjo elektrinės pagamino 17,6 proc., o saulės elektrinės  –  21,4 proc. šalyje suvartotos elektros energijos.

LEA duomenimis, šiemet vėjo elektrinės jau pagamino beveik tiek pat elektros, kiek per visus metus pernai suvartojo Kauno apskritis – 1,99 TWh. Pranešime nurodoma, kad vėjo elektrinių leistina generuotaigalia per aštuonis mėnesius išaugo 7,7 proc.

Naujausi duomenys rodo, kad saulės elektrinių leistina generuoti galia, lyginant su metų pradžia, išaugo 54,6 proc. Skaičiuojama, kad saulės elektrinės nuo metų pradžios jau pagamino beveik tiek pat elektros energijos, kiek per 2020–2023 metus kartu sudėjus.

Kaip nurodo LEA, saulės elektrinėse per aštuonis mėnesius buvo pagaminta daugiau elektros nei pernai per visus metus bendrai suvartojo Tauragės, Alytaus ir Utenos apskritys – 1,05 TWh.

Pranešime rašoma, kad elektrą gaminančių vartotojų skaičius kas mėnesį vidutiniškai išauga po 3,3 tūkst.

LEA duomenimis, atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) plėtra tiesiogiai didina šalies energetinę nepriklausomybę ir energetinį saugumą. Plėtojant AEI, investuojama į energetikos sistemos plėtrą ir papildomas tarpvalstybines jungtis. Tai dar labiau užtikrina saugumą ir didina visos energetikos sistemos patikimumą.

Pranešama, kad Lietuva nuosekliai artėja prie Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje užsibrėžto tikslo – vietinės elektros pasigaminti tiek, kiek jos reikia vartojimui. Iki 2030 m. siekiama tapti elektrą eksportuojančia šalimi, taip pat energetikos sektorius turi tapti visiškai neutralus klimatui iki 2050 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių