Lietuva ir toliau kelia Baltarusijai klausimus dėl atominės elektrinės saugos ir poveikio aplinkai

  • Teksto dydis:

Lietuvos institucijos, atsakingos už aplinkos apsaugą ir branduolinę saugą, ir toliau nuosekliai kelia klausimus dėl Baltarusijos atominės elektrinės (BAE) saugos ir potencialaus neigiamo poveikio aplinkai ir gyventojams.

Ketvirtadienį po penkerių metų pertraukos vykusiame dvišaliame ekspertų susitikime Lietuvos atstovai pakartotinai prašė Baltarusijos ekspertų pateikti informaciją, kurios nesulaukia jau daug metų, sakoma pranešime.

„Baltarusija turėjo pateikti išsamius atsakymus į visus mūsų keliamus klausimus tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo procese – to reikalauja ir geros kaimynystės principas, ir Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos Konvencija dėl tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo (Espo konvencija) ar kiti tarptautiniai susitarimai.

Tačiau, nepaisant to, kad buvo pateikta naujos informacijos, deja, ne į visus klausimus šiandien buvo atsakyta“, – apgailestavo Lietuvos aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės vadovas Vitalijus Auglys.

Jis akcentavo, kad, siekiant įvertinti galimą neigiamą BAE poveikį Lietuvos aplinkai ir gyventojams, būtina turėti išsamius atsakymus, todėl Lietuvos institucijos (Aplinkos ministerija, Aplinkos apsaugos agentūra, Lietuvos geologijos tarnyba, Radiacinės saugos centras, Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija) ir toliau jų prašys. Baltarusijos institucijos pažadėjo dalį informacijos pateikti raštu, tačiau į kai kuriuos svarbius klausimus aiškūs atsakymai taip ir nebuvo gauti.

Aplinkos ministerija primena, kad Espo konvencijos šalių susitikimo metu 2019 m. ir 2020 m. buvo patvirtinta, jog Baltarusiją pažeidė Espo konvencijos nuostatas, įgyvendindama BAE projektą Astrave. Lietuva nuolat kelia klausimus dėl BAE aikštelės parinkimo ir vertinimo, galimo neigiamo poveikio Lietuvos aplinkai ir gyventojams normalios eksploatacijos sąlygomis ir įvykus avarijai, radioaktyvių atliekų ir panaudoto branduolinio kuro saugojimo ir laidojimo, galimo neigiamo poveikio Neries upei, radiologinio monitoringo, seismologinių tyrimų ir kitų branduolinės saugos ir aplinkosaugos aspektų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Durneliai

Durneliai portretas
geriau tartūsi dėl pigesnės elektros. Antai vengrų Orbanas atvažiavo pas Putiną, pagėrė biški ir gavo tiek dujų tiek naftos penkis kart pigesne kaina. Kas man tas lietuviškas patriotizmas ir kova už demokratiją svetimose valstybėse kai į akis žiūri baisi kasdienybė mokesčių ir kainų pavidalu? Aišku kad prie baltarusiu AE valdžiagyviai kimba tik tam, kad kibti. Dėlto kad Batka neužleidžia prezidento vietos Lietuvos valdžios paskirtai prezidentei Ci ha nowskajai:D:D:D))

It's just business, no hard feelings

It's just business, no hard feelings portretas
Austrijos parlamentas siulo ES atominę energiją paskelbti žaliają energiją. Tuo tarpu, matyt, ne ES atominė energija kelia grėsmę. O loti yra kam ir be austrų.

pensininkė

pensininkė portretas
ir vėl kimbame prie Baltarusijos, reikia būti visišku asilu kad statyti elektrinę tam kad ji būtų nesaugi, juk jie pasistatė savo šalyje aplink gyvens jų tauta jų žmonės, o kinkas drebina lietuviai mūsų valdžiai viskas vaidenasi , gal kuris susapnavo kad jau sugriuvo ta elektrinė, gyvenkime ramiai ir leiskime kaimynams ramiai gyventi
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių