Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva virto bananų respublika

2009-07-22 09:33
Nelaimėlės: nuo ekonominės krizės nukentėjusios Lietuva, Latvija ir Islandija pagal rizikos vertinimą atsidūrė tarp trečiojo pasaulio šalių.
Nelaimėlės: nuo ekonominės krizės nukentėjusios Lietuva, Latvija ir Islandija pagal rizikos vertinimą atsidūrė tarp trečiojo pasaulio šalių. / AFP nuotr.

Afrika Europos viduryje. Bent taip Lietuvą mato kreditų draudimo bendrovė "Euler Hermes". Valdžios atstovai ir verslininkai sprendžia, kaip atsikratyti šio įvaizdžio.

Pateko į spąstus

Vakar Ūkio ministerija kreipėsi į Valstybinę draudimo priežiūros komisiją, kad ši įvertintų vokiečių bendrovės "Euler Hermes" veiksmus Lietuvos įmonių atžvilgiu.

Ši kreditų draudimo paslaugas teikianti įmonė Lietuvai suteikė žemiausią D reitingą ir šalis pagal šį vertinimą atsidūrė tarp tokių egzotiškų trečiojo pasaulio valstybių kaip Bangladešas, Dramblio Kaulo Krantas ar Jamaika.

Verslininkų teigimu, taip jie pateko į spąstus. Metų pradžioje bankams sustabdžius kreditavimą, neliko galimybių pasiskolinti apyvartinių lėšų, o šaliai gavus žemiausią rizikos reitingą, prekybos partneriai panaikino kredito limitus ir pradėjo reikalauti atsiskaityti į priekį.

Į pagalbą verslui suskubo Ūkio ir Užsienio reikalų ministerijos. Tiesa, rankų sudėję nesėdi ir patys verslininkai. Jie pradėjo ieškoti būdų, kaip išsiversti be kredito draudimo paslaugas teikiančio tarpininko.

Alternatyvų jau rado

Sumažinto Lietuvos kredito reitingo įtaką greitai pajuto vežėjai. "Euler Hermes" nutraukus teikti degalų kreditų draudimą, iškilo grėsmė krovinių pervežimu užsiimančioms šalies įmonėms.

Pasak nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos "Linava" atstovų, praėjusią savaitę iš užsienio verslo partnerių gauti pranešimai patvirtino, kad nuo šiol transporto įmonės privalės mokėti avansu arba laiduoti savo asmeniniu turtu už suteiktas paslaugas.

Skubiai imtasi ieškoti alternatyvų. "Linavos" prezidento Algimanto Kondrusevičiaus teigimu, vežėjams jau pavyko susitarti su keliomis mokėjimo už degalus korteles administruojančiomis užsienio bendrovėmis, ir paslaugos teikimas dėl to nutrūkti neturėtų. Pasak jo, kliūčių neliko tuomet, kai asociacija sutiko suteikti garantijas už kai kuriuos vežėjus ir buvo sudarytos trišalės sutartys.

"Realios žalos toks įvertinimas kol kas nepadarė ir manau, tikrai sugebėsime išlaviruoti. Antra, galbūt net pavyks šį tą laimėti, nes nebereikės draudimo paslaugų, kurios kainuoja, o iš degalų pardavėjų bus galima prašyti didesnių nuolaidų", – teigė A.Kondrusevičius.

Vis dėlto, kaip ir kiti verslo atstovai, vežėjai taip pat piktinasi tokiu šalies įvertinimu. "Tai subjektyvu, kai visas sektorius, neišskiriant nė vienos įmonės, pavadinamas nemokiu ir atšaukiami draudimai. Džiugu, kad ūkio ministras imasi aktyvios pozicijos ir stengiasi padėti", – kalbėjo "Linavos" vadovas.

Reitingo pakeisti neprivers

Vakar rytą kalbintas Draudimo priežiūros komisijos pirmininkas Mindaugas Šalčius teigė, kad jo vadovaujama institucija kaip tik laukia oficialaus kreipimosi iš Ūkio ministerijos, o jį gavusi, svarstys, kokių veiksmų imtis. Tačiau jis pripažino, kad galimybių paveikti "Euler Hermes" gana nedaug.

"Kitos ES narės bendrovės filialo veiklos mes nekontroliuojame, tuo rūpinasi tos šalies draudimo priežiūros institucijos, tačiau galime tirti, ar jo veikla nepažeidžia vartotojų teisių, ir, radę pagrindą, taikyti poveikio priemones. Šiuo atveju veikiausiai žiūrėsime, ar bendrovė teisėtai nutraukia draudimo sutartis", – aiškino M.Šalčius.

Net ir nustačius pažeidimų šioje srityje, tai neturėtų įtakos kredito draudimo reitingui. "Jeigu įmonė naudoja savo sukurtą verslo rizikos vertinimo metodiką, ją naudoja vidiniams reitingams nustatyti, vargu ar priežiūros institucijos į tai gali kištis", – pridūrė komisijos pirmininkas.

Ūkio ministerija taip pat pareiškė remsianti verslininkus, kurie apsiimtų su "Euler Hermes" bylinėtis teisme. Tačiau ir šiuo atveju kova gali baigtis be rezultatų. "Minčių kreiptis į teismą nėra, nes procesas gali trukti ilgiau nei krizė, o ir pačią žalą apibrėžti būtų sunku", – sakė A.Kondrusevičius.

Pasitelkė diplomatiją

Atrodo, šį nesusipratimą greičiausiai būtų galima išspręsti diplomatiniais kanalais. Ūkio ministras Darius Kreivys jau kalbėjosi su "Euler Hermes" vadovu Baltijos šalyse Franku Wille ir dabar ketina susitikti su pagrindinės bendrovės vadovais.

Antradienį į Užsienio reikalų ministeriją iškviestas ir Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Dirkas Rolandas Hauptas.

"Vokietijos ambasadorius buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją rimto pokalbio. Tarėmės, ką galėtume padaryti susiklosčius tokioms aplinkybėms. Galbūt galėtų pagelbėti Vokietijos valstybinė kredito draudimo bendrovė "Hermes". Ambasadorius pažadėjo, kad viską perduos Berlyne", – naujienų agentūrai BNS sakė užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė.

Anot jos, diplomato iškvietimas pokalbio į ministeriją diplomatine kalba yra svarbus ženklas ir puikiai suprantama, kad padėtis vertinama labai rimtai.

Su Afrika negretina

Patys bendrovės" Euler Hermes" atstovai tikino, kad Lietuvos palyginimas su Afrikos valstybėmis yra ištrauktas iš konteksto ir neatitinka realybės.

"Lietuva ir Afrikos šalys yra visiškai skirtingos. Kai kalbame apie Afrikos valstybes, ten didžiausia rizika kyla dėl politinių priežasčių. Lietuvos, taip pat ir Latvijos, Islandijos, vertinimą lemia ekonominės priežastys, makroekonominiai rodikliai", – aiškino bendrovės Pardavimo ir rinkodaros skyriaus vadovas Darius Klemka.

Jis tai pat paneigė gandus, esą taip bendrovė stengiasi sprukti iš Baltijos šalių. "Tokių minčių nėra, toliau draudžiame kreditus, mokame išmokas, sudarome naujas sutartis", – tikino jis.

Paklaustas, kodėl Lietuvai skirtas pats žemiausias reitingas, D.Klemka teigė, kad tai lemia daug veiksnių, tarp jų – ir gerokai išaugęs nemokių įmonių, bankrotų skaičius bei padidėjusios draudimo išmokos.

Gegužės mėnesį "Euler Hermes" skelbė, kad įmonės draudimo išmokos per tris pirmus metų mėnesius siekė 2,81 mln. litų ir buvo aštuonis kartus didesnės negu per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Tiesa, 64 proc. išaugo ir pasirašytų draudimo įmokų suma, siekusi 5,79 mln. litų. Grynosios bendrovės pajamos sausį–kovą sudarė 56,97 mln. litų ir buvo 2,3 karto mažesnės negu per tą patį laikotarpį pernai.

Įžvelgia valiutos riziką

Bendrovės "Euler Hermes" svetainėje pateikiamoje ataskaitoje apie Baltijos šalis rašoma, kad Lietuva neišvengs gilios ir užsitęsusios recesijos. Perkaitusi Lietuvos ekonomika šiuo metu patiria spartų nuosmukį, jį dar gilina sumenkę kapitalo srautai ir kritusi eksporto apimtis.

Tiesa, ataskaitoje prognozuojamas palyginti švelnus metinis BVP nuosmukis, kuris, "Euler Hermes" analitikų vertinimu, turėtų siekti 10 proc. Neatmetama galimybė, kad versle prasidėjusios nemokumo problemos gali persikelti ir į bankų sektorių. Taip pat pabrėžiama, kad išaugęs spaudimas litui, kuris esą pervertintas apie 15 proc.

Didžiausią riziką Latvijoje kelia valiutos stabilumo klausimas. "Euler Hermes" teigia, kad latas pervertintas 25 proc., o Latvijos centrinis bankas jau yra skyręs apie trečdalį užsienio valiutos atsargų stabiliam kursui palaikyti.

Geriausiai iš Baltijos valstybių atrodo Estija, kuriai "Euler Hermes" paliko galioti B reitingą. Ataskaitoje nurodoma, kad šalies vyriausybė anksti ėmėsi reikalingų priemonių krizei suvaldyti ir tai davė rezultatų. Vis dėlto šalis patiria didelį nuosmukį, Estijos valiuta išlieka pervertinta 7 proc.


Reitingai

"Euler Hermes" naudoja 6 reitingų – AA, A, BB, B, C, D – rizikos vertinimo sistemą. Aukščiausi reitingai skiriami politiškai ir ekonomiškai stabilioms šalims, kurios yra atsparios neigiamam išorės poveikiui ir turi užtektinai vidinių resursų kovoti su ekonomikos nuosmukiu. Žemiausi reitingai skiriami itin iš išorės pažeidžiamoms, efektyvių priemonių ar vidinių resursų kovai su ekonomikos nuosmukiu neturinčioms ar politiškai nestabilioms šalims.

Lietuvos ir Latvijos šalių reitingai iš C buvo sumažinti į D – žemiausią reitingą pagal "Euler Hermes" sistemą. Estijai paliktas galioti B reitingas. Žemiausią reitingą, "Euler Hermes" vertinimu, turi ir kita Lietuvos kaimynė – Baltarusija, o Rusijai skirtas C, Lenkijai – B reitingai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų