Lietuvos žvalgyba: išlieka Kinijos susidomėjimas investicijomis Klaipėdos uoste

  • Teksto dydis:

Kinijos kompanijos įšaldė savo investicinius planus Lietuvoje įsigyti dalį veikiančio konteinerių krovos terminalo akcijų, tačiau susidomėjimas investicijomis Klaipėdoje ir kituose Baltijos jūros regiono uostuose išlieka, ketvirtadienį pranešė Lietuvos žvalgyba.

Anot kasmetinės ataskaitos, Kinija renka informaciją apie sprendimus dėl Klaipėdos išorinio uosto projekto, domisi kitomis investicijų galimybėmis bei požiūriu į galimas Kinijos investicijas.

„Kinijai yra reikalingas konteinerių terminalas viename iš Baltijos jūros regiono uostų, kuris jungtų sausumos ir jūrų transporto koridorių logistines grandines“, – rašoma Valstybės saugumo departamento ir karinės žvalgybos paskelbtoje ataskaitoje.

Dokumente taip pat teigiama, kad ypatingo Kinijos kompanijų susidomėjimo sulaukė vienos įmonės Lietuvoje vykdomas išmaniosios IT infrastruktūros diegimo konkursas.

„Mainais už sistemos valdymą viena Kinijos kompanija siūlė nemokamai sumontuoti nemažą dalį projektui reikalingos įrangos. Net penkiose iš atrinktų galimų tiekėjų grupių buvo verslo subjektų, susijusių su Kinija. Dviejų iš jų bendrasavininkė – Kinijos valstybė“, – rašoma dokumente.

„Su Kinija siejamos kompanijos konkurse dalyvavo kaip potencialios įrangos ir technologijų tiekėjos, ekspertinės jungtinės veiklos partnerės ir buvo pasitelktos kaip atitinkančios kvalifikacinius reikalavimus. Tikėtina, jog su Kinija siejamos kompanijos siekė ne tik tiekti įrangą ir technologijas, bet ir susipažinti su esminėmis įmonės informacinėmis technologijomis: verslo procesais, įskaitant resursus ir IT sistemas; detaliais kibernetinės ir informacijos saugos reikalavimais, kuriais remiantis bus projektuojama IT sauga; sąsajomis su kitomis IT sistemomis bei duomenų srautais“, – teigia Lietuvos žvalgyba.

Jos vertinimu, su Kinija siejamų kompanijų siekis gauti prieigą prie esminių nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios įmonės sistemų, bandymas sukurti technologinę priklausomybę arba susipažinti su svarbiausiais kibernetinės saugos sprendimais atitinka Kinijos vyriausybės tikslus įsitvirtinti kitų šalių strateginiuose sektoriuose.

„Taip didinamas Kinijos kompanijų vaidmuo pasaulinėje rinkoje bei sudaromos palankesnės sąlygos vykdyti kibernetinio ir techninio prasiskverbimo operacijas: perimti informaciją, vykdyti ardomąją veiklą ir sabotuoti infrastruktūros veiklą“, – rašoma dokumente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niko

Niko portretas
Stop the China maffia direct. Harbers are from Lithuania and not from the China clan. becarefull with our country stee the boss yor one land

pietietis

pietietis portretas
nera prasmes priesintis investicijom. anksciau -veliau koks parsiduos.siulyciau neparduoti kinams nieko, bet jei investuojat i irengimus -mielai prasom..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių