„Litgrid“ baigė šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą

  • Teksto dydis:

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pranešė baigusi šeštadienį atliktą šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą.

„Bandymui pasibaigus, šiuo metu Lietuvos elektros sistema sklandžiai veikia IPS/UPS sistemoje, kartu su kitomis Baltijos šalimis“, – teigiama šeštadienio vakarą išplatintame „Litgrid“ pranešime.

Daugiau detalių apie bandymą operatorė nepateikė. Tuo metu savo feisbuke „Litgrid“ skelbia, jog bandymas įvyko sėkmingai.

Bandymo, kuris tęsėsi nuo 11 iki 21 val., metu Lietuvos elektros tinklas buvo atjungtas nuo Rusijos kontroliuojamos IPS/UPS sistemos – Latvijos, Baltarusijos ir Kaliningrado srities – ir pirmą kartą istorijoje veikė savarankiškai. Elektra vartotojams buvo tiekiama iš šalies elektrinių bei jungtimis su Lenkija ir Švedija, tačiau sistemos balansą ir dažnį valdė tik „Litgrid“ dispečeriai.

Pasak „Litgrid“, bandymas yra vienas svarbiausių pasiruošimo sinchronizuoti Lietuvos elektros tinklus su Vakarų Europa žingsnių.

„Žingsnis link energetinės nepriklausomybės“

„Litgrid“ atliktą Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą šeštadienio vakarą pasveikino premjerė Ingrida Šimonytė bei energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Begalinis pasididžiavimas mūsų energetikais, „Litgrid“ komanda ir visais, prisidėjusiais prie sėkmingo bandymo! Dar žingsniu, ir itin reikšmingu, arčiau dienos, kai būsime ten, kur mūsų vieta – Europos tinkle!“, – feisbuke teigė I. Šimonytė.

Pasak D. Kreivio, bandymo metu buvo užtikrinta pakankama vietinė elektros gamyba, o kurį laiką Lietuvoje pagaminta elektra buvo eksportuojama.

„Šiandieninis bandymas – didelis žingsnis energetinės nepriklausomybės link“, – feisbuke teigė energetikos ministras.

Lietuvos izoliuoto darbo bandymas planuotas dar pernai rugsėjį, tačiau jis buvo atidėtas argumentuojant tuo metu susiklosčiusia sudėtinga situacija elektros rinkoje.

Lietuvai, Latvijai ir Estijai norint sinchronizuotis su Vakarų Europa taip pat reikės atlikti bendrą visų trijų šalių izoliuoto darbo bandymą. Lietuvos pareigūnai teigė siekę, kad prie šeštadienį vykusio bandymo prisijungtų ir latviai bei estai, tačiau pastarųjų perdavimo sistemų operatorės motyvuodamos techniniu nepasirengimu nusprendė jame nedalyvauti.

Pasak energetikos ekspertų, tai, kad šeštadienį vykusį izoliuoto darbo bandymą Lietuva rengė viena, rodo Baltijos šalių nesutarimus energetikoje.

Lietuvos pareigūnai tvirtino, kad pavykus izoliuoto darbo bandymui šalis svarstys 2024 metų vasarį pasitraukti iš posovietinės BRELL sutarties su Rusija ir Baltarusija. Jei to padaryti nepavyktų, pagal sutarties nuostatas Lietuva kitąkart iš jos galėtų pasitraukti tik 2025 metais, o tai, anot šalies pareigūnų, gali kliudyti paankstintos sinchronizacijos planams.

Sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais Lietuva siekia užbaigti 2024 metais, tačiau Latvija ir Estija nori laikytis anksčiau pasiektų susitarimų susijungti su Europa 2025 metais.

Europos Komisija (EK) Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją laiko svarbiu politiniu bei finansiniu prioritetu bei šiam projektui yra skyrusi daugiau nei 1,2 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Viedras su elektra baigesi Vel reikia pasijungti prie Baltarusijos. Padlos, ciulpkit b.y.b.i jums tai geriau iseina. Cha cha cha.....

senis

senis portretas
nekabynkit makaronu paprasčiausiai atsijungė nuo valdymo iš rusijos bet laisvės vis vien nėra nes savo energijos neužtenka taip kad nuo vilko pabėgo bet atsidūrė meškos glėbi.

dabartinės technologijos daug ką leidžia

dabartinės technologijos daug ką leidžia portretas
Galima visą valstybės elektros tinklą sinchronizuoti pagal paprastą mėgėjišką sinusų generatorių. Šiuo atveju, matyt sinchronizavosi pagal per internetą gautą ES elektros tinklų įtampos kreivę. Aš neįsivaizduoju ko latviai ir estai bijo? Bijo prarasti Rusijos ir Baltarusijos elektros kontrabandos naudą į Lietuvą? :)
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių