Ministras – apie Baltijos šalių pozicijas dėl Astravo AE elektros pirkimo

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad Baltijos šalių pozicijos dėl Astravo atominės elektrinės (AE) pirkimo išsiskiria, tačiau dėl elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentiniais Europos tinklais esą vienybės užtenka.

„Dėl prekybos ar neprekybos Astravo AE elektra – šis klausimas galbūt ir turi tam tikrus požiūrio skirtumus, bet turime labais skirtingus instrumentus: Lietuva turi įstatymą ir dėl to mūsų pozicija žymiai aiškesnė, nuoseklesnė. (...) Tuo tarpu Latvija ir Estija neturi tokio įstatymo, dėl to priemonių ir būdų ieškojimas yra šiek tiek subtilesnis“, – pridūrė energetikos ministras.

Paklaustas, ar ši situacija nesudaro kliūčių sinchronizacijos projekto vystymui, Ž. Vaičiūnas tikino, kad taip nėra.

„Vienybės visą laiką gali būti daugiau, bet, kalbant apie sinchronizacijos projektą, mes niekuomet neturėjome daugiau vienybės nei turime dabar“, – teigė energetikos ministras.

Jis taip pat teigė, kad su Latvijos ketinimais pirkti Astravo AE elektrą susiję procesai dar užsitęs. 

„Turime dar pakankamai ilgą procesą dėl to, kad pagal ES tinklo kodeksus tokie dalykai turi būti (paremti. – ELTA) bendra trijų ar net penkių šalių metodika. Kitaip tariant, po šio sprendimo, kas yra pavesta ir Latvijos elektros perdavimo sistemos operatoriui, turės būti parengta atitinkama metodika dėl pralaidumo. Kada ji bus parengta, kai gausime jos projektą, bus galima kalbėtis detaliau“, – sakė energetikos ministras.

Ž. Vaičiūnas taip pat sakė, kad, nepriklausomai nuo to, kokie bus Estijos ir Latvijos sprendimai, prekyba elektra su trečiosiomis šalimis nevyks tokiomis sąlygomis kaip vyksta iki šiol.

„Lietuvos įstatymo (neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. – ELTA) buvimas yra didelis galvos skausmas tiek Baltarusijai, tiek Rusijai. Kokie bebūtų tolesni Latvijos ar Estijos sprendimai, natūralu, kad prekyba su trečiosiomis šalimis nevyks tokiomis sąlygomis kaip vyksta iki šiol. Ji bus apmokestinta, bus ieškoma variantų su Europos Komisija, ES institucijomis, kaip užtikrinti lygias konkurencijos sąlygas“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Latvijos skirstomųjų tinklų operatorius AST paskelbė, kad kai Lietuva nutrauks elektros energijos prekybą su Baltarusija, elektros energijos prekyba bus vykdoma ne per Lietuvos, o Latvijos sieną.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir EK, kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Taip pat Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys

Stasys portretas
Lietuva praleido šanša kad nebutu pastatyta Astravo at.elektrine. Davar turetu deti visas pastangas kad stebeti ir kontruliuoti visus procesus vykstančius elektrineja, kad nebutu pazeidimu ja ekspkotuojant . Ir pirkti pigia elektros energija. Gi nesam tokie turtingi. Sutaupitus pinigus panaudoti kitose srytise...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių