Lietuva ES prašo pieno sektoriui kompensuoti 32 mln. eurų nuostolių

  • Teksto dydis:

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pirmadienį Briuselyje primins Lietuvos prašymą kompensuoti pieno sektoriui apie 110 mln. litų nuostolių, patirtų dėl Rusijos rinkos praradimo.

„Mes prašome, kad būtų kompensuoti susidarę nuostoliai, aišku ne visam laikui, bet šitam laikotarpiui, gal iki naujų metų, ką esame pateikę prašyme, 32 mln. eurų (110,49 mln. litų) čia konkrečiai Lietuvai. Tai apie tai kalbėsiu ir su naujuoju komisaru“, - LRT radijui sakė žemės ūkio ministrė.

V.Baltraitienė dalyvaus Briuselyje vyksiančioje Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje.

Jos teigimu, bus paliestas ir paramos kitais metais klausimas, nors jis ir neįeinantis į tarybos darbotvarkę.

„Kalbant apie 2015 metų Europos Sąjungos biudžetą, mes kalbėsime ir apie paramą Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims, nes yra labai svarbu ne tik pinigai, bet ir iš kokios eilutės ar iš krizių fondo. Jau ne kartą esu minėjusi, kad kai iš vienos kišenės paimama, kitai duodama, reiškia nukenčia tiesioginių išmokų dydis. Bet mes kovojame ir prašome, ir visiems įrodinėjame, kad reikėtų skirti iš 2015 metų biudžeto, juo labiau, kad žemės ūkio eilutėje atsiranda daugiau kaip 0,5 mlrd. eurų, kuriuos būtų galima skirti embargo padariniams kompensuoti. Apie tai kalbėsiu su komisaru“, - sakė žemės ūkios ministrė.

Ji teigė neabejojanti, kad kompensacija bus paskirta, tačiau nedetalizavo, kokia.

Rugpjūčio pradžioje Rusija uždraudė žemės ūkio ir maisto produkcijos importą iš ES valstybių. Dėl šio draudimo smarkiai nukentėjo pieno gamintojai, nes smuko supirkimo kainos. Vidutinė pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugsėjį siekė 786,7 lito už toną - 32,6 proc. mažiau nei pernai rugsėjį ir 6,1 proc. mažiau nei šiemet rugpjūtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių