Pereiti į pagrindinį turinį

Moterys finansus tvarko preciziškai, vyrai leidžia sau labiau atsipalaiduoti

2015-11-24 17:23
DMN inf.
Scanpix nuotr.

Dauguma moterų yra labiau linkusios skolintis mažesnes pinigų sumas, jas išsimokėti laiku ar net anksčiau galutinio paskolos grąžinimo termino nei vyrai. Taip pat dažna dailiosios lyties atstovė skolinasi tik būtiniausioms reikmėms, o vyrai – naujam automobiliui ar net tam, kad grąžintų prieš tai pasiimtą paskolą. Tokias tendencijas atskleidžia vidiniai kompanijos „Provident Finansai“ duomenys bei Centrinės ir Rytų Europos šalyse atlikta finansų grupės „International Personal Finance“ (IPF) klientų apklausa.

Remiantis vidiniais kompanijos „Provident Finansai“ duomenimis, vidutinė paskolos suma, kurią dažniausiai skolinasi moterys – 405 eurai, vyrai tuo tarpu – apie 440 Eur. Tačiau moterys ne tik skolinasi mažiau, bet ir yra labiau linkusios kuo greičiau išsimokėti paskolą. Iš paskolas anksčiau nei jų grąžinimo terminas išsimokančių asmenų – 60 proc. moterų ir tik 40 proc. vyrų. Maždaug 10-čia proc. daugiau moterų nei vyrų atiduoda paskolas laiku ir pagal tikslų įmokų mokėjimo grafiką.

Toliau analizuojant vidinius duomenis pastebima ir tai, kad moterys mokėdamos paskolą kiek rečiau nei vyrai koreguoja įmokų mokėjimo grafiką. „Svarbu žinoti, kad paskolos sutartyje gali būti nurodyta, kad už ne laiku mokamas įmokas kredito kaina gali didėti. Vadinasi, galutinė jo kaina atidavus kreditą gali būti didesnė nei buvo numatyta pradžioje. Tokios situacijos būtų galima išvengti aktyviai domintis kredito sąlygomis dar prieš pasirašant sutartį, nes ne visais atvejais, susidūrus su sunkumais grąžinti paskolą, ji pabrangsta, – kalba „Provident Finansai“ marketingo vadovė Dovilė Krinickienė.

Šiemet atliktos vartojimo paskolas imančių žmonių apklausos metu respondentų buvo teiraujamasi, kokioms reikmėms šie imtų paskolą. Ir moterys, ir vyrai įvardino, jog pirmiausia imtų paskolą būsto atnaujinimui. Keturios moterys iš dešimties tvirtino, jog skolintųsi sveikatos išlaidoms padengti. Galiausiai, kas trečia respondentė nurodė paskolą imsianti tik užklupus netikėtoms išlaidoms. Tarp vyrų antra svarbiausia paskolos ėmimo priežastis – automobilis, tokį atsakymą pateikė kas ketvirtas apklausoje dalyvavęs vyras. Tačiau daugiau nei ketvirtadalis jų teigė, jog imtų paskolą tam, kad grąžintų jau turimas skolas.

„Ir mūsų vidiniai duomenys, ir  visuomenės apklausos rodo, kad vyrai paėmę paskolą jaučiasi laisviau bei skolintųsi net ir ne pačioms būtiniausioms išlaidoms padengti. Moterys šiuo atžvilgiu yra linkusios atsakingiau planuotis finansus, dažnai pasveria, ar paskola tikrai yra reikalinga, labiau domisi sutarties sąlygomis ir galutine paskolos kaina“, – teigia D. Krinickienė. 

„International Personal Finance“ klientų apklausa vykdyta šių metų kovo–balandžio mėnesiais, joje dalyvavo 7779 klientai iš septynių Centrinės ir Rytų Europos šalių. Tyrimas vykdytas tose Europos valstybėse, kuriose IPF vykdo veiklą „Provident“ vardu – Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Lietuvoje bei Bulgarijoje. Lietuvoje buvo apklausta 400 respondentų. Apklausą atliko tarptautinės rinkos tyrimų kompanijos GfK padalinys Didžiojoje Britanijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų