Naujos priemonės padės skatinti atsinaujinančios energijos plėtrą

Vyriausybė trečiadienį pritarė Atsinaujinančių energijos išteklių įstatymo pakeitimams, kurie leis steigti atsinaujinančių išteklių energijos bendrijas. Ši naujovė sudarys galimybes gyventojų bendruomenėms gaminti ir vartoti žalią elektros energiją.

Taip pat, siekiant palengvinti ir skatinti energetikos inovacijų kūrimą, Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos parengtiems Energetikos įstatymo pakeitimo pasiūlymams, kuriais bus sukurta bandomoji reguliacinė aplinka energetikos inovacijoms išbandyti.

Pasak energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, įteisinus atsinaujinančių išteklių bendrijas, sudaroma dar daugiau ir palankesnių sąlygų gyventojams savarankiškai apsirūpinti energija.

„Dabar dar daugiau gyventojų galės tapti energetiškai nepriklausomi, naudoti žalią ir švarią energiją bei mažinti sąskaitas už ją“, – pranešime cituojamas energetikos ministras.

Atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos galės valdyti ir plėtoti atsinaujinančius išteklius energijos gamybai naudojančias elektrines – jose gaminti, vartoti, kaupti savo kaupimo įrenginiuose ir parduoti pasigamintą atsinaujinančių išteklių energiją.

Bendrija galės tapti jau veikiančios arba naujai įsteigtos kooperatinės bendrovės, viešosios įstaigos, daugiabučių namų bendrijos, asociacijos ir sodininkų bendrijos, kurių nariais galės būti pavieniai žmonės, mažos ir vidutinės įmonės arba savivaldybės.

Taip pat trečiadienį Vyriausybė pritarė įstatymų pakeitimams, kurie leis sukurti bandomąją reguliacinę aplinką energetikos inovacijoms.

Nauja teisinė aplinka sudarys galimybes energetikos inovacijų kūrėjams realioje aplinkoje išbandyti inovatyvius kuriamus produktus ar verslo sprendimus.

Šiuo metu inovacijų kūrėjui, norinčiam išmėginti bandomąjį energetikos srities produktą ar paslaugą, reikėdavo gauti leidimus, kaip ir reguliuojamą veiklą vykdančiai įmonei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių