Pereiti į pagrindinį turinį

Pareigūnai ragina jų pensijas kompensuoti kaip ir socialines

2014-03-20 11:34
Dėl žmogžudysčių Kudirkos Naumiestyje policijos kaltės neįžvelgta
Dėl žmogžudysčių Kudirkos Naumiestyje policijos kaltės neįžvelgta / Š. Mažeikos /BFL nuotr.

Policijos veteranų asociacija siekia, kad pensijų kompensavimo mechanizmą svarstanti valdžia įtrauktų į planą ir pareigūnų pensijas.

„Mūsų tikslas šios konferencijos - pasiekti, kad pareigūnai, lygiai taip pat kaip ir socialines pensijas gaunantys asmenys, būtų įtraukti į šitą dabar ruošiamą įstatymą“ - ketvirtadienį Vidaus reikalų ministerijoje surengtoje konferencijoje apie pareigūnų socialines garantijas žurnalistams sakė Lietuvos policijos veteranų asociacijos Teisės ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Stanislovas Liutkevičius.

Renginio metu vykusioje spaudos konferencijoje Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas patikino, kad ieškoma būdų kompensuoti ir pareigūnų pensijas.

"Yra klausimas visas, kompleksinis - ne tiktai „sodrinių“ pensijų, pareigūnų pensijų, bet ir valstybės tarnautojų atlyginimų klausimas. Taigi mes turime pareigą nustatyti visiems kompensavimą“, - sakė J.Sabatauskas.

Anot jo, įstatymo projektas dėl kompensavimo turėtų būtų parengtas per porą mėnesių.

„Netolygus buvo mažinimas, dirbantiems buvo sumažinta žymiai smarkiau, žymiai daugiau negu nedirbantiems. Ir iš tiesų būtent atsižvelgus į visus tuos aspektus reikės tą kompensavimą įvykdyti per protingą laikotarpį. Koks jis dabar bus, šiandien aš negaliu pasakyti, dar įstatymo projekto nėra parengta, bet aš tikiuosi, kad per artimiausius porą mėnesių tai bus padaryta“, - sakė parlamentaras.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad socialinės ir pareigūnų pensijos prigimtis - skirtinga.

„Pareigūnų pensijos prigimtis yra kitokia, nes „sodrinės“ pensijos yra iš atskaitymų, jų dydis priklauso nuo to, kiek koks žmogus, kokius mokesčius yra mokėjęs, pareigūnų pensija priklauso nuo jo išdirbto laiko ir tai yra valstybės duota pensija“, - aiškino J.Sabatauskas.

2012-ųjų vasarį KT konstatavo, kad 2009 metų pabaigoje priimti teisės aktai, kuriais pensijos dirbantiems gyventojams buvo sumažintos daugiau nei nedirbantiems, prieštarauja Konstitucijai, nes įstatymuose numatytas pensijų sumažinimo neproporcingumas neatitinka pagrindinio šalies įstatymo.

Taip pat prieštaraujančiomis Konstitucijai pripažintos įstatymo pataisos, kuriomis buvo apribotos pirmo ir antro laipsnio valstybinės pensijos, taip pat valstybinės pensijos nukentėjusiems asmenims, pareigūnams ir kariams, mokslininkams.

Konstitucinis Teismas tuomet pažymėjo, kad valstybėje susidarius ypatingai situacijai, pensijos gali būti mažinamos, tačiau tai darant privalu paisyti konstitucinių lygiateisiškumo bei proporcingumo principų ir nustatyti tolygų, nediskriminacinį pensijų mažinimo mastą. Be to, sumažintos pensijos gali būti mokamos tik laikinai, numačius kompensavimo tvarką. Tačiau pažymėta, kad „praradimai, atsiradę dėl valstybinių pensijų mažinimo, gali būti kompensuoti mažesniu mastu nei praradimai, atsiradę dėl senatvės ar invalidumo pensijų mažinimo“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų