E. Muskas nuėjo per toli? Pasaulis ragina boikotuoti „Teslą“ – ar įmanoma Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

„Manau, kad nė vienas laisvę mylintis žmogus ar bendrovė neturėtų ne tik daugiau pirkti „Tesla“ automobilių ar jais prekiauti, bet ir bet kokiu kitu būdu savo pinigais remti bet kokį Elono Musko verslą“, – teigė politikos analitikas Marius Laurinavičius. Jis pateikė užsienio valstybių, kurios jau ėmėsi veiksmų, pavyzdžius ir uždavė klausimą Lietuvos verslininkams.

Savo įžvalgomis su nuorodomis į užsienio žiniasklaidą, kurioje raginama boikotuoti „Teslą“, analitikas pasidalijo asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Tokiam savo apsiprendimui jis įvardijo dvi priežastis.

„Pirmiausia, manau, kad nė vienas laisvę mylintis žmogus ar bendrovė neturėtų ne tik daugiau pirkti „Tesla“ automobilių ar jais prekiauti, bet ir bet kokiu kitu būdu savo pinigais remti bet kokį E. Musko verslą. Nes bent jau man tapo visiškai akivaizdu, kad E. Muskas yra pasirengęs dėl savo verslo interesų parduoti ne tik Ukrainą ar Taivaną, bet ir visus mus, mūsų laisvę, baisiausiems pasaulio diktatoriams ir nusikaltėliams“, – rašė M. Laurinavičius.

E. Muskas yra pasirengęs dėl savo verslo interesų parduoti ne tik Ukrainą ar Taivaną, bet ir visus mus, mūsų laisvę, baisiausiems pasaulio diktatoriams ir nusikaltėliams.

Ar atsiras tokių verslininkų Lietuvoje?

Savo įraše analitikas taip pat paminėjo Lietuvoje vykstančią diskusiją, kuomet žeriami kaltinimai – dažniausiai prieš diktatūras, diktatorius bei jų įtaką arba net tiesiogiai prieš karą kovojantiems aktyvistams dėl vadinamosios „cancel culture“ (reiškinys, kai nustojami remti visuomenės veikėjai, įmonės, jei šie pasakė ar padarė tai, kas, manoma, yra nepriimtina ar įžeidu – aut. past.).

„Taigi, kai vėl kas nors aiškins apie „cancel culture“ tokiame kontekste, žinokite, kad verta apsidairyti aplink – bent jau į daug brandesnės demokratijos valstybes. O mano pateikiamas pavyzdys akivaizdžiai parodo, kad Kanadoje – šalyje, kuri tikrai aukščiau Lietuvos tiek bendrai demokratijos, tiek ir laisvės indeksuose, tiesioginis raginimas boikotuoti „Tesla“ skelbiamas didžiausiame, autoritetingiausiame ir patikimiausiu laikomame šalies laikraštyje. O ir socialiniuose tinkluose – konkrečiai žiūrėjau „Twitter“, po tokio raginimo diskutuojama ne apie „cancel culture“, o apie korporacijų (ne)atsakingumą šiuolaikiniame pasaulyje, tokių veikėjų, kaip E.Muskas ir verslo apskritai atsakomybę demokratijose. Taivano, kuris irgi visuose minėtuose indeksuose yra aukščiau už Lietuvą, gynybos ministerija irgi nė kiek nesibaimina viešai skelbti, kad su „Tesla“ jiems nebepakeliui, ir šie automobiliai daugiau nebus perkami“, – detalizavo M. Laurinavičius.

Suomijoje, pasak jo, garsiausi šalies verslininkai taip pat ėmė rodyti pavyzdį. Jie viešai pareiškė, kad nori parduoti savo „Tesla“. „Ar atsiras tokių verslininkų Lietuvoje?“ – feisbuke klausė analitikas.

Užsienio žiniasklaida: E. Muskas nuėjo per toli

Viename iš M. Laurinavičiaus pateikiamų pavyzdžių – „The Globe and Mail“, rašoma, kad E. Muskas nuėjo per toli. Jo sukti pamąstymai apie Rusiją-Ukrainą, Kiniją-Taivaną ir Kanye Westą užbaigė jo virsmą verslo pasaulyje.

Šį mėnesį, E. Musko „Twitter“ vykdytoje apklausoje pagrindinis pasiūlymas buvo, kad Ukraina turėtų pasiduoti Rusijos reikalavimams. Tai supykdė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, tačiau E. Muskas ir toliau laikėsi savo. „Karas yra aukščiausiasis teismas“, – tviteryje rėžė jis.

Atsisakė finansuoti „Starlink“ paslaugą Ukrainoje

Primename, kad turtingiausiu pasaulio žmogumi laikomo E. Musko kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ atsisakė finansuoti jos sukurtą palydovinio ryšio „Starlink“ paslaugą Ukrainoje, kurią ji Kijevo prašymu pati ir pradėjo teikti pirmosiomis Rusijos sukelto karo dienomis.

„Mes negalime toliau dovanoti terminalų Ukrainai arba neribotą laiką finansuoti esamų terminalų“, – sakė „SpaceX“ valstybinių pardavimų vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Thv

Thv portretas
Paskaitai ta slikscia musu pavadinimu SPAUDA ir pykina

Mauras

Mauras portretas
Geriau parašykit apie neramumus Paryžiuje, Miunchene, Leipcige. Tylim? Ar bosas neleidžia informuot? į vienus vartus tik mušam...

Tadas Blinda

Tadas Blinda portretas
Autorius - dar vienas Lt kvailys, dauguma siu patriotu pabuve viena nakti apkasuose apsikakuotu... sofos patriotai
VISI KOMENTARAI 149

Galerijos

Daugiau straipsnių