Pereiti į pagrindinį turinį

Paštas atsikrato nereikalingo turto

2007-08-09 00:00

Valstybės bendrovė dar šiemet ketina parduoti keliolika nenaudojamų pastatų

Valstybės bendrovė dar šiemet ketina parduoti keliolika nenaudojamų pastatų

Pradėjęs pardavinėti nekilnojamąjį turtą Lietuvos paštas priverstas aiškintis, kad tai nėra įmonės bankroto pradžios požymis. Pardavus pastatus gautus pinigus ketinama investuoti į naujausias technologijas.

Ginasi pareiškimais

„Nederėtų skatinti visuomenės susirūpinimo dėl neva gresiančio ar tyčia siekiamo Lietuvos pašto bankroto. Lietuvos paštas siekia dirbti pelningai ir keičiasi tam, kad paštai gražėtų, kad klientai būtų greičiau ir maloniau aptarnaujami, kad darbuotojai daugiau uždirbtų“, – rašoma Lietuvos pašto pranešime.

Tokius pareiškimus įmonė išplatino po to, kai spaudoje pasirodė publikacijos apie bendrovei priklausiančio nekilnojamojo turto pardavimą.

Rūmus nupirko lenkai

Teisę parduoti anksčiau valstybei priklausiusį turtą paštas gavo, kai iš valstybės įmonės tapo akcine bendrove.

Paštas jau pardavė Vilniaus centre esančius Pacų rūmus, juose įsikurs Lenkijos ambasada. Tai buvo pirmas sandoris, bet jų bus daugiau. Neoficialiais duomenimis, pastatas lenkams buvo parduotas už 33 mln. litų, nors nekilnojamojo turto ekspertai pastatą buvo įvertinę beveik 13 mln. litų mažiau.

Seimo Audito komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius spaudoje piktinosi, kad paštas pradėjo pardavinėti valstybinį turtą. A.Skardžius mano, kad dabar įmonė turtą išparduoda chaotiškai. Parlamentaro nuomone, įmonė gali tapti pelninga peržiūrėjusi savo veiklos principus. Bendrovės vadovai taip pat kaltinami specialiai vedantys paštą į bankrotą.

Nenaudojamas turtas

Šiuo metu Lietuvos paštas sudaro parduodamų pastatų sąrašą. Tai patvirtino pašto Ryšių su visuomene skyriaus viršininkė Gintarė Rimkuvienė. Šiemet ketinama parduoti keliolika nekilnojamojo turto objektų.

„Kiekvienas racionaliai mąstantis žmogus supranta, kad nenaudinga išlaikyti ūkinėms reikmėms nenaudojamą nekilnojamąjį turtą, o pašte tokio turto yra. Dalis turto yra nuomojama, kita dalis – iš viso nenaudojama. Natūralu, kad yra svarstoma, kaip geriau jį panaudoti“, – sakė G.Rimkuvienė.

Pirmiausia buvo patvirtintas nekilnojamojo turto pardavimo tvarkos aprašas, kuriuo vadovaujantis ir dirbama: sudaromi parduotino nekilnojamojo turto planai, jiems turi pritarti Lietuvos pašto valdyba, tada atliekamas turto vertinimas ir pradedamos pardavimo procedūros.

Skirs investicijoms

„Pacų rūmus paštas remontavo ir prižiūrėjo ne vieną dešimtmetį, ir tik todėl pastatas yra geros būklės. Už parduotą nekilnojamąjį turtą gautos pajamos bus investuojamos naujoms technologijoms diegti, pastatams renovuoti, naujiems statyti, paslaugų teikimo vietų interjerui kurti ir pan.“, – teigė G.Rimkuvienė.

Pasak G.Rimkuvienės, paštas šių metų pradžioje buvo sulaukęs priekaištų, kodėl neatsikrato nenaudojamų objektų. „Valstybės kontrolė įvertino, kaip Lietuvos paštas įgyvendina prieš trejus metus atlikto audito rekomendacijas. Kontrolieriai nustatė, kad paštas turi daug nenaudojamo nekilnojamojo turto, tačiau per pastaruosius trejus metus nepardavė nė vieno objekto ir turėjo šio turto priežiūros sąnaudų, be to, darė jo amortizacinius atskaitymus ir taip nepagrįstai didino sąnaudas. Tačiau parduoti turtą galime tik nuo 2006 m. sausio mėnesio, kai tapome akcine bendrove“, – akcentavo G.Rimkuvienė.

Parduos blaivyklą

Ketinamų parduoti pastatų sąraše yra ir Kaune esantys objektai. Kauno apskrities centrinio pašto direktoriaus pavaduotojas technikai Valdas Giedraitis sakė, kad šie pastatai paštui yra nereikalingi.

„Viename jų (M.K.Čiurlionio g. 14a) anksčiau veikė pašto vežimų skyrius. Prie geležinkelio stoties esantis objektas buvo reikalingas, kai daug pašto buvo vežama vagonais“, – aiškino V.Giedraitis.

Kitas parduoti ketinamas pastatas – kadaise buvusi vienintelė miesto blaivykla (M.K.Čiurlionio g. 17). Vieno aukšto pilkame niūriame pastate kol kas veikia pašto stalių cechas, bet jį rengiamasi perkelti kitur.

„Iš viso Kaune paštas turi apie 30 pastatų. Dalis patalpų yra nuomojamos. Jei bus pasakyta, kad nebenuomotume, rengsime jas parduoti“, – teigė V.Giedraitis.

 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų