Patikrino prekiautojus vaisiais ir daržovėmis: kokie pažeidimai nustatyti?

  • Teksto dydis:

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, patikrinus 70 prekiautojų vaisiais, uogomis ir daržovėmis, nustatyta, kad neteisėtai tą darė 18 iš jų, ketvirtadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Vilniaus ir Kauno departamentų inspektoriai išaiškino 18 atvejų (13 – Vilniuje, 5 – Kaune), kai sezoninių daržovių ir vaisių prekyba buvo vykdoma neturint šiai veiklai būtino leidimo. Tarnyba primena, kad neįregistravus veiklos, ji laikoma neteisėta“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Anot tarnybos, dažniausiai inspektorių užfiksuoti pažeidimai – daržovių, vaisių ir uogų kainų etiketėse pirkėjui nenurodyta būtina informacija apie jų kilmės šalį, kokybės klasę, veislę arba ši informacija nurodyta neteisingai.

Taip pat nustatyta atvejų, kai prekiautojai neturėjo braškių, arbūzų, trešnių, šilauogių ir kitų vaisių ar daržovių dokumentų, leidžiančių patvirtinti parduodamų prekių kiekius ir tiekėjus, ne visos produkcijos kokybė atitiko prekybos standartų reikalavimus.

„Vilniuje, prekybininkams neužtikrinus atsekamumo ir neįrodžius parduodamų vaisių ir daržovių kilmės, uždrausta tiekti rinkai beveik 600 kilogramų vaisių ir daržovių, taip pat 72 litrų įvairių rūšių sulčių gėrimų“, – praneša tarnyba.

„Pasitaikė ir higienos pažeidimų atvejų, kai produktai buvo laikomi tiesiog ant grindų ar žemės, prekiautojai, prekiaudami šalia magistralinių kelių, neužtikrino produktų apsaugos nuo išorinės taršos, dirbo nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos žinių kursų“, – informuoja ji.

Pasak patikras vykdžiusių inspektorių, Klaipėdos turgavietėse kai kurie prekiautojai nepateikė apskaitos žurnalų.

Kaip teigia tarnyba, patikrinimai buvo atliekami turgavietėse, gatvės prekybos vietose, šalia prekybos centrų esančiose prekybos aikštelėse, inspektoriai patikrinimus atliko „pastarosiomis savaitėmis“.

Prekiautojams už nustatytus pažeidimus gresia administracinė atsakomybė.

Tarnyba primena, kad ne pačių užaugintais vaisiais, uogomis ir daržovėmis norintiems prekiauti asmenims reikalinga prekybos veiklos registracija. Ūkininkams ir sodininkams, auginantiems ir turgavietėse, paviljonuose ar tiesiai iš ūkio parduodantiems savo augintą produkciją papildomai kreiptis į tarnybą dėl prekybos veiklos registravimo nereikia, užtenka būti registruotam kaip augalinio maisto produktų pirminiam gamintojui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karys

Karys portretas
Labai gerai,toliau dulkint tokius nevalas prekeivius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių