– Kaip jūs taupote?
– Tikrai kainos kyla ir skaičiuoja jau visi. Tačiau taupyti įmanoma. Mano pagrindinis patarimas – planuoti maisto meniu, apsipirkti savaitei ir planuoti patiekalus, aiškiai susirašyti visus reikalingus produktus, o parduotuvėje stengtis nenukrypti nuo sąrašo. Nes taisyklė – kur netyčia nukrypsti, tai tenka ir išmesti savaitės pabaigoje, nes nesuvartoji.
– Jei planuojate visas septynias dienas, kiek išeina patiekalų?
– Kiek valgymų, tiek ir patiekalų. Visada planuoju truputį mažiau. Dažniausiai septynioms dienoms planuoju penkis patiekalus, nes visada lieka likučių, kartais darbo dieną su kolegomis nueini papietauti. Pasilieku truputį erdvės. Suplanuoti penki patiekalai tikrai padeda apriboti maisto švaistymą iki minimumo.
Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:
– Nuo ko pradėti?
– Nuo kantrybės. Iš pradžių reikia skirti laiko, kol tai tampa įpročiu. Dabar maisto meniu savaitei susiplanuoju per pusvalandį. Iš pradžių užtrukdavau valandą, pusantros. Įpročiui išsiugdyti reikia kantrybės. Tai apsimoka. Laikas, skirtas susiplanuoti maistui vieną kartą per savaitę, sutaupo laiko vėliau – nereikia kiekvieną dieną galvoti, ką gaminti. Dabar planuodama patiekalus nepriskiriu jų konkrečioms dienoms. Dažniausiai apsiperku sekmadieniais, todėl sekmadienis arba pirmadienis būna žuvies diena, nes ji greičiausiai genda, vėliau valgome šviežesnius produktus, mėsą, savaitės pabaigoje galima valgyti daugiau augalinio maisto, konservuotų produktų: avinžirnius, lęšius, pupelės.
– Kaip sutaupyti maisto produktu sąskaita?
– Patys brangiausi produktai visada buvo ir toliau brangs – gyvulinės kilmės produktai: žuvis, mėsa, pieno produktai. Siūlyčiau stengtis vartoti daugiau augalinio maisto. Nebūtina šokti prie kraštutinumų, kurie bus visiškai nauji. Bent dalį porcijos keisti avinžirniais, lęšiais ar pupelėmis, tofu sūriu, sojų gaminiais. Tai puikus baltymų šaltinis, kuris kur kas pigesnis.
– Jūsų iššūkis – 5 eurai patiekalui šeimai. Ar įmanoma?
– Įmanoma. Aišku, nuo tada kainos dar pakilo. Tačiau apsipirkdavau iki penkių eurų ir dar likdavo.
– Ką valgydavote?
– Patiekalai buvo maistingi, kupini skonio ir įvairių maistinių medžiagų. Patiekalai buvo sezoniški. Jei gaminau salotas su vištiena, naudojau obuolius ir ridikėlius. Sezoniniai produktai būna pigesni.
– Kur dažniausiai apsiperkate – turguje, parduotuvėse? Ar ieškote akcijų?
– Turiu rutiną ir visada apsiperku pamėgtame prekybos centre. Prieš sudarydama savaitės meniu pasitikrinu, kokios kainos, akcijos tuo metu parduotuvėje. Pasitikrinu, kokių daržovių ar vaisių sezonas. Visada stengiuosi apsipirkti vienoje parduotuvėje, kad nereikėtų važinėti.
– Taip pat svarbu turbūt prieš apsiperkant peržvelgti, kas dar liko namuose.
– Žinoma. Kartais man tai savaime suprantamas dalykas ir pamirštu paminėti. Būtina patikrinti likučius. Taip pat labai svarbu palaikyti tvarką spintelėse ir šaldytuve.
Naujausi komentarai