Policijos departamentas: teiginiai, kad Lietuvoje negalima verstis ginklų pramone, – klaidingi

Policijos departamentas nesutinka su dalies Lietuvos gamintojų kritika, kad šalyje šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas stabdo bet kokius bandymus šalyje vystyti gynybos pramonę. Licencijavimo skyriaus vadovas Audrius Čiupala įsitikinęs, kad šiuo metu ginklus gaminti norintiems asmenims galiojantis reguliavimas yra optimalus ir nesudėtingai įgyvendinamas. Puikus to pavyzdys, pasak jo, yra tai, kad šiuo metu ginklų gamyba Lietuvoje užsiima 24 ūkio subjektai.

„Manau, kad viskas yra tikrai optimaliai sureguliuota ir nėra kažkokių sudėtingumų verslui įgyvendinant tuos reikalavimus, kurie yra šiuo metu keliami“, – Eltai teigė A. Čiupala.

„Iš kitos pusės, yra labai sudėtinga diskutuoti, kai tiesiog yra sakoma, kad kažkas yra blogai, bet konkrečiai neįvardinama, kur gi ta problema yra. Tiesiog dažnai yra pasakoma, kad Ginklų ir kontrolės įstatyme nustatyti reikalavimai yra per sudėtingi. Tai ar visi jie sudėtingi? O gal kažkoks konkretus reikalavimas yra neįgyvendinamas?“ – stebėjosi jis.

Todėl Policijos departamento Licencijavimo skyriaus vadovas akcentuoja, kad reikėtų, jog patys gamintojai labai aiškiai įvardintų, ką konkrečiai siūlo keisti.

„Tai iš tikrųjų, jeigu jau yra reikalinga kažką keisti, tai pirmiausiai reikėtų konkrečiai išgirsti, o kas gi siūloma. Kai tiesiog yra pasakoma, kad visa ginklų kontrolė yra neteisinga, sudėtinga, praktiškai neįgyvendinama, tai aš sakau, kad yra įmonių, kurios tai įgyvendino ir kažkokių problemų jiems nekilo“, – pabrėžė A. Čiupala.

Jis taip pat informuoja, kad siekiant atsakyti į verslui kylančius klausimus Policijos departamentas kovo 19 dieną organizuoja susitikimą – konsultaciją ir kviečia jame dalyvauti visus verslo įmonių suinteresuotus asmenis, kurie turi klausimų dėl ginklų gamybos veiklos licencijavimo.

Kai tiesiog yra pasakoma, kad visa ginklų kontrolė yra neteisinga, sudėtinga, praktiškai neįgyvendinama, tai aš sakau, kad yra įmonių, kurios tai įgyvendino ir kažkokių problemų jiems nekilo.

Policijos departamento duomenims, ginklų, ginklų priedėlių, šaudmenų, jų dalių gamyba, įskaitant ir pavojingiausius A kategorijos ginklus, šiuo metu verčiasi 24 ūkio subjektai.

Visgi pagal galiojantį teisinį reguliavimą, subjektas, kuris siekia vykdyti ginklų, ginklų priedėlių, šaudmenų, jų dalių gamybą turi atitikti tris reikalavimus: reputacijos, ginklų saugumo, ginklų atsekamumo ir apskaitos.

Policijos departamentas visų pirma patikrina, ar įmonės darbuotojai atitinka Ginklų įstatyme nustatytą nepriekaištingą reputaciją, ar jie nekelia grėsmės valstybės saugumui, viešajai tvarkai ir visuomenės saugumui ir ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų parengia atsakymą, kad leidimas bus išduotas, kai įmonė įsirengs patalpas ginklų laikymui arba atsisako jį išduoti.

Subjektas, gavęs teigiamą policijos įstaigos atsakymą ir įsirengęs tinkamas patalpas ginklams laikyti, taip pat turi pateikti prašymą patikrinti įrengtas patalpas.

Ir galiausiai, siekiant užtikrinti ginklų apsaugą nuo vidinių grėsmių bei ginklų atsekamumą, subjektas turi parengti ir su Policijos departamentu suderinti įmonėje gaminamų ginklų, ginklų priedėlių, šaudmenų, jų dalių gamybos aprašą.

Taip pat informuojama, kad per 2022-2023 m. keturi verslo subjektai įvykdė Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo keliamus reikalavimus ir šiuo metu sėkmingai vykdo ginklų, ginklų priedėlių, šaudmenų, jų dalių gamybą Lietuvoje. Teigiama, kad šie verslo subjektai Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo keliamus reikalavimus įvykdė per 3-6 mėnesius.

Policijos departamentas taip pat akcentuoja, kad ginklų gamybos licencijavimo reikalavimai yra iš esmės tokie patys visose Europos Sąjungos bei kitose demokratinėse vakarų šalyse.

Kritikuoja, kad Lietuvoje užkertamas kelias gynybos pramonės plėtrai

Dėl Rusijos karinės agresijos NATO vadovybei raginant išplėsti ginklų gamybą Europoje, Lietuvos gamintojai atkreipia dėmesį į paradoksalią situaciją – pasak jų, šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas stabdo bet kokius bandymus šalyje vystyti gynybos pramonę. Nors gamintojai teigia jau ne kartą sulaukę pažadų, kad situacija spręsis, teigiamo poslinkio šioje srityje nėra.

Visgi krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir Seimo Nacionalinio gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tvirtina, kad valstybė yra suinteresuota, kad gynybos pramonė Lietuvoje plėstųsi. Todėl, pasak jų, artimiausiu metu bus imtasi šį tikslą įgyvendinti padėsiančių sprendimų.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį taip pat teigė matantis poreikį mato spartinti gynybos pramonės Lietuvoje plėtrą. Šalies vadovas teigė netrukus sušauksiantis krašto apsaugos sistemos ir verslo atstovų susitikimą, kurio metu bus apie tai diskutuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uz pinigus

Uz pinigus portretas
be mokesciu - galima viskas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių