Pereiti į pagrindinį turinį

Prekybininkai ruošia "Kalėdų dovaną" – didesnes maisto kainas

2010-12-04 15:03
Kainos: prekybininkų teigimu, artimiausiu metu apie 8–14 proc turėtų brangti duonos ir pieno gaminiai.
Kainos: prekybininkų teigimu, artimiausiu metu apie 8–14 proc turėtų brangti duonos ir pieno gaminiai. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Spalį prekybininkai gyrėsi brangstančius maisto produktus kompensuosiantys iš savo kišenės. Tačiau jau gruodį jų gerumas išseko. Tad paruošti Kūčių stalą veikiausiai kainuos brangiau.

Gavo naujus pasiūlymus

Rudenį, kilus didžiuliam ažiotažui dėl maisto produktų brangimo, prekybininkai nepraleido progos pasireklamuoti ir pareiškė, kad tiekėjų keliamas kainas kompensuos iš savo kišenės. Tačiau gerumo banga greitai atslūgo. Tiekėjai ir toliau brangina savo gaminius, o prekybos tinklai tikina jau nebeturintys galimybės pakelti visą naštą.

"Dar rudens pradžioje esame gavę iš tiekėjų pranešimus apie ketinimus branginti tam tikrus gaminius. Tada iš savo kišenės fiksavome būtiniausių maisto produktų kainas, kad šios nedidėtų. Per du mėnesius tai mums kainavo apie 2 mln. litų. Tačiau galimybių toliau kompensuoti visų tiekėjų produktų brangimą neturime. Tad, tiekėjų iniciatyva, brangs dalis pieno ir duonos gaminių", – tikino bendrovės "Maxima LT" Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Mužienė.

Gruodžio mėnesį pagrindinių pieno produktų kainos kils apie 8 proc., duonos gaminiai turėtų brangti apie 13–14 proc. Mėsos, miltų, kruopų ir kitų būtiniausių produktų kainos kol kas nesikeis.

"Mes toliau stengsimės palengvinti naštą vartotojams. Dėl to suformavome socialiai jautriausiai visuomenės daliai skirtą produktų krepšelį. Jame yra būtiniausi maisto produktai – daržovės, kruopos, miltai, aliejus, pieno, duonos ir mėsos gaminiai. Iš viso į šį krepšelį įtraukta maždaug 70-ties pavadinimų perkamiausios prekės, kurių kainas gruodį išlaikysime nepakitusias, nepaisant rinkos svyravimų ir tiekėjų veiksmų", – tikino L.Muižeinė.

Gerumo atsargos išseko

"Iki" atstovas Valdas Lopeta tikino, kad pastaraisiais mėnesiais daugelio produktų kainos išlieka daugmaž stabilios. Tačiau prekybos tinklas vis dar išgirsta tiekėjų ketinimus didinti kai kurių produktų kainas.

"Deramės ir siekiame, kad jos išliktų nepakitusios, bet ne visada galima susitarti. Pastangos mažinti kainas įmonei ir taip kainuoja, kai kurios prekės parduodamos net nuostolingai. Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių kainos yra sumažintos iki minimumo", – V.Lopeta leido suprasti, kad kai kurie gaminiai per artimiausius du mėnesius gali brangti.

"Rimi Lietuva" taip pat pripažįsta, kad gruodį dėl žaliavos kainų pokyčių gali brangti kai kurie duonos ir pieno produktai. Pasak prekybos tinklo atstovės ryšiams su visuomene Jovitos Bagdonaitės, dėl kainų pokyčių vyksta nuolatinės derybos su gamintojais ir tiekėjais, tačiau bendrovė esą gali kompensuoti tik dalį savikainos.

"Lapkritį pavyko išvengti didelio kainų šuolio. Stengsimės šią kryptį išlaikyti ir toliau. Tačiau daug priklauso ir nuo mūsų finansinių pajėgumų bei tiekėjų veiksmų. Diskusijos daugiausia vyksta dėl pieno, duonos produktų", – aiškino J.Bagdonaitė.

Brangsta žaliavos ir ištekliai

Gamintojai gerų naujienų neturi, tad dalis maisto produktų tikrai brangs.

"Nesakyčiau, kad spalis ar kuris nors kitas mėnuo buvo išskirtinis. Tiesiog prieš porą mėnesių kainų kilimas buvo politizuotas ir labiau išpūstas. O maisto produktai brango ir vasarį, ir birželį, ir rugpjūtį, ir rugsėjį, ir spalį. Tendencijos tokios, kad kainos kils ir ateityje, nes žaliavinio pieno kainos dar didėja", – sakė pieno perdirbimo įmonės "Rokiškio sūris" valdybos pirmininkas Dalius Trumpa ir pridūrė, kad tuo gali džiaugtis ūkininkai.

Pienininkų teigimu, žaliavinio pieno supirkimo kaina per metus iš viso padidėjo apie 55 proc. Tiesa, dabar žaliavų kainos į viršų esą kopia jau ne tokiais tempais, kaip rugsėjį spalį.

D.Trumpa pripažino, kad pienininkai jau yra apskaičiavę, kiek gruodį ir sausį turėtų brangti pieno produktai, tačiau atskleisti skaičius jis atsisakė motyvuodamas tuo, kad gali sulaukti baudų iš Konkurencijos tarybos.

"Rokiškio sūrio" valdybos pirmininkas taip pat pabrėžė, kad maisto produktų kainoms įtakos turės ir nuo kitų metų didėsiančios energijos išteklių kainos.

"Nuo sausio didėja dyzelino akcizas. Tai reiškia, kad brangs degalai, taip pat transporto paslaugos. Deja, brangs ne tik dyzelinas. Iš įmonės "Energijos tiekimas" jau gavome raštą, kuriame teigiama, kad nuo sausio apie 12 proc. brangs elektra", – niūrias prognozes pateikė pašnekovas.

Kainas kels kitais metais

Duonos gamintojai artimiausiu metu taip pat ruošiasi kelti kainas. Verslininkai tikina jau nuo šių metų pradžios patiriantys nuostolių, o norint jų atsikratyti, esą reikia dar bent 5–10 proc. pabranginti gaminius arba sulaukti, kol atpigs žaliavos.

"Vilniaus duonos" direktorė Rita Ramanauskienė patikino, kad bendrovė šiais metais kainų kelti jau neketina. Tačiau jei per porą mėnesių nepigs miltai, jau pirmą kitų metų ketvirtį už kai kuriuos duonos gaminius veikiausiai teks mokėti brangiau.

"Pastaruosius tris mėnesius ši tema taip smarkiai eskaluojama, kad jau pavargau nuo jos. Visi kalba, kaip skaudžiai duonos brangimą pajuto vartotojai. O iš tikrųjų labiausiai nukentėjo gamintojai. Pasakysiu vieną paprastą pavyzdį: miltai, kurie sudaro 30 proc. duonos savikainos, nuo spalio pradžios mums pabrango apie 60 proc. Tai reiškia, kad 20 proc. turėjo kilti ir gaminių kainos, bet jutome didžiulį spaudimą iš valdžios, tad savo produkciją vidutiniškai pabranginome tik 12–14 proc.", – dėstė "Vilniaus duonos" vadovė.

Ji taip pat pabrėžė, kad šiais metais rinkoje atsirado daug pigių gaminių. Tad vidutiniškai duona esą kainuoja mažiau negu tuo pačiu 2009 m. laikotarpiu.

Beje, kai kurie maisto produktai laikinai gali pabrangti ir dėl švenčių. Taip nutinka kiekvienais metais.

Pabrangusios prekės

Nuo metų pradžios pabrango visi būtiniausi maisto produktai. Didžiausi kainų šuoliai užfiksuoti vasarį, birželį, rugpjūtį, rugsėjį ir spalį.

Nuo metų pradžios grietinė iš viso pabrango per 14 proc., kefyras – beveik 13 proc., varškė – 15 proc., fermentinis sūris – apie 10 proc., pienas – 14–27 proc. (priklausomai nuo riebumo ir pakuotės), sviestas – apie 15 proc., varškė – 14 proc., liesa varškė – 33 proc., juoda duona –14 proc., batonas – 6 proc., kiaulienos kumpis – 2 proc.

Kilo vaisių ir daržovių kainos: pomidorai brango beveik 29 proc., obuoliai – beveik 26 proc., bulvės – beveik 40 proc.

Brango kava ir šokoladas. Pastarųjų kainas tiekėjai pakėlė nuo 8 iki 15 proc. Kavos kaina ūgtelėjo maždaug penktadaliu.

6–10 proc atpigo kiaušiniai ir pieniškos dešrelės.

Didėja dyzelino akcizas

Nuo sausio 1 d. 96 litais didėja dyzelino akcizas – nuo dabar taikomo 947 litų iki 1043 litų 1 tūkst. litrų. Pasak Finansų ministerijos, preliminariai skaičiuojama, kad dėl padidėjusio akcizo šios rūšies degalai mažmeninėje rinkoje pabrangs apie 12 centų už litrą. Palyginti su šalimis kaimynėmis, dyzelinas Lietuvoje esą turėtų kainuoti keliais centais mažiau.

Vairuotojai ir verslininkai norėtų, kad degalų akcizai iš viso nebūtų keičiami, o dar geriau, jei jie sumažėtų. Tačiau tokia yra Europos Bendrijos politika – minimalus dyzelino akcizas didinamas visoje ES.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų