Premjeras S. Skvernelis: tikimės bankų lankstumo ir solidarumo

  • Teksto dydis:

Šiandien premjeras Saulius Skvernelis dalyvavo nuotoliniame susitikime su šalyje veikiančių komercinių bankų, Lietuvos banko ir Lietuvos bankų asociacijos vadovais.

„Ekonomikos ir verslo skatinimas tampa ne mažiau svarbus nei priemonės, kurias Vyriausybė taiko siekdama apsaugoti mūsų visų sveikatą. Nemaža dalimi bendra sėkmė priklausys nuo finansinių institucijų požiūrio ir lankstumo. Labai tikiuosi, kad jis bus demonstruojamas dviejose svarbiausiose srityse: kalbant apie galimą būsto paskolų mokėjimų atidėjimą gyventojams bei paramą verslui“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovas Mantas Zalatorius informavo, kad šiandien situacija finansų sektoriuje yra „daugiau nei stabili“. Komerciniams bankams pakanka tiek kapitalo, tiek likvidumo. Per mėnesį nuo karantino pradžios bankai priėmė daugiau kaip 1,5 tūkst. sprendimų dėl paskolų, lizingo mokėjimų ir kitų įsipareigojimų restruktūrizavimo fiziniams asmenims, apie 1 tūkst. – juridiniams asmenims. Pasak LBA vadovo, didžiausias iššūkis tebėra augantis apyvartinių paskolų prašymų skaičius, tad susitarta aktyviai derinti veiksmus, siekiant solidariai dalytis rizika.

„Epidemija užklupo visus. Dėl karantino stoja ekonomika, atsiskaitymai ir įmonių finansiniai srautai. Gelbėdami situaciją visi prisideda kuo galėdami. Krizė baigsis, o tai, kaip elgėmės jos metu, žmonių atmintyje išliks ilgai. Bankai supranta savo atsakomybę ir nuo pirmųjų karantino dienų konsultuoja gyventojus bei įmones, padėdami išspręsti netikėtus sunkumus bei pertvarkyti turimus finansinius įsipareigojimus. Finansų bei kredito įstaigos taip pat individualiai prisideda prie įvairių iniciatyvų – medikų aprūpinimo būtiniausiomis priemonėmis, mokinių aprūpinimo kompiuteriais nuotoliniam mokymui. Sektorius veikia stabiliai, bankai ir toliau pasirengę talkinti įgyvendinant ekonomikos skatinimo priemones“, – teigė M. Zalatorius.

LBA nariai informavo šiuo metu baigiantys derinti bendrą paskolų moratoriumą – sektoriaus susitarimą, kuriuo skolininkams būtų pasiūlytas maksimalus įmokų atidėjimo terminas, nekeičiant sutarčių sąlygų.

„Matau geranorišką požiūrį, džiaugiuosi, kad bankai aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos banku. Tikiuosi, kad toks abipusio solidarumo principais pagrįstas bendradarbiavimas tęsis ir mes kartu realiai bei rezultatyviai padėsime tiek Lietuvos žmonėms, tiek ir įmonėms“, – kalbėjo premjeras S. Skvernelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šachas ir matas

Šachas ir matas portretas
O štai kokį lankstumą ir "solidarumą" demonstruoja skvierno liaupsinamas vyriausias kredito įstaigų prižiūrėtojas (žr. toliau komentarus): "Kas galėtų paneigti? 2020 balandžio mėn. 17 d. 04:54:27 O kas ir iš kieno kišenės dengs, pavyzdžiui kredito unijų prarastas pajamas, patirtus nuostolius, likvidimo bei nemokumo atsiradimo padarinius po tokio ECB vietininko Vilniuje "valinio sprendimo" įvesto paskolų moratoriumo, t. y. kredito unijų kreditorių šelpimo šių unijų narių (žmonių) suneštais pinigais bei jų indėliais? Atsakymo į šį klausimą ECB vietininko postringavimuose nerąsta. Taigi, taip vadinamų žmonių bankelių gelbėjimosi nuo skandintojų "moratorininkų" reikalas yra pačių skęstančiųjų reikalas. Panašu, kad šio vietininko iki šiol vis dar nėra apleidusi jo sparnuotoji nuostata - "Sąžinė ir moralė - ne šio pasaulio dimensija". Kas galėtų tai paneigti?"

vigingai

vigingai portretas
dar duos pinigu.Ar gaila?kaip laukiu spalio 11 d.

Tai ir toliau bankai

Tai ir toliau bankai portretas
nup 700 mil € pelno toliau mokes tik 3,5tukstanciu i Lietuvos biudzeta a? Ar jus galit ka nor pakeisti!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių