Prezidentui – prašymas vetuoti naują bankų pelno mokestį

Lietuvos bankų asociacija (LBA) prašo prezidento vetuoti Seimo sprendimą bankų pelno mokestį padidinti 5 procentiniais punktais iki 20 procentų.

Pasak LBA, šis Seimo žingsnis kuria pavojingą selektyvų apmokestinimo precedentą visam šalies verslui.

„Kreipiamės į prezidentą ne tiek dėl paties papildomo pelno mokesčio, kiek dėl pamatinių  konstitucinių vertybių, kuriomis grindžiamas gyvenimas mūsų šalyje“, – pranešime sakė LBA prezidentas Mantas Zalatorius.

Asociacija pažymi, kad abejonių dėl konstitucingumo kelia ir naujo mokesčio įsigaliojimo terminas – sausio 1 diena. Įprastai mokestiniai įstatymai įsigalioja ne anksčiau kaip po šešių mėnesių, teigia LBA.

M. Zalatorius anksčiau šią savaitę BNS teigė, kad teisininkų, su kuriais konsultavosi LBA, nuomone, įstatymas prieštarauja Konstitucijos straipsniui, užtikrinančiam visų asmenų lygiateisiškumą.

Seimas antradienį nutarė nuo sausio nuo 15 iki 20 proc. padidinti pelno mokesčio tarifą. Jis bus taikomas didesniam nei 2 mln. eurų pelnui.

Gitanas Nausėda neseniai sakė, kad didesnis bankų pelno mokestis galėtų būtų įvestas jau nuo sausio.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad į biudžetą papildomai būtų surinkta apie 20 mln. eurų pajamų.

Anksčiau valdantieji siūlė apmokestinti didesnį nei 2 mln. eurų vertės bankų turtą, tačiau Seimo pasamdytiems ekspertams sukritikavus siūlymą, šios idėjos atsisakyta.

Pernai Lietuvos bankai uždirbo 334,5 mln. eurų nekonsoliduoto grynojo pelno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
..teisingai, tegu bankai ir toliau deklaruoja milijonines (jei ne milijardines..??) pajamas, o lietuvos pensininkai sumokės tuos trūkstamus pinigus į biudžetą,-kie juk dar su kelnėm vaikšto,-kažkokia netvarka,reikia numaut, atimt, parduot, apkraut baudomis ir papildomais mokeščiais...

...

... portretas
Rimtas išbandymas bankų statytiniui: kieno interesus gint, Tautos ar buvusių darbdavių?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių