Prezidentūros pozicija dėl „Lifosos“: laukiame atsakingų institucijų sprendimų

Prezidentas laukia, kol Vyriausybė ir kitos atsakingos institucijos atliks reikiamus „namų darbus“ ir pateiks variantus, kaip išspręsti sankcionuotam Rusijos oligarchui priklausančios Lietuvos trąšų gamintojos „Lifosos“ klausimą, sako Gitano Nausėdos patarėja Irena Segalovičienė.

Pasak jos, jokių valdančiųjų pasiūlymų, kaip tą padaryti, kol kas nėra.

„Šiuo metu esame tame laukime ir norėtume matyti tuos pasiūlymus. Tikimės, kad šiuo klausimu bus diskusija su Vyriausybe“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė prezidento vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais.

Ji pastebėjo, kad diskusijos, ką daryti su „Lifosa“, vyksta tiek Seime, tiek Vyriausybėje, tačiau realių sprendimų iš už sankcijų įgyvendinimą atsakingos Užsienio reikalų ministerijos bei kitų institucijų dar laukiama.

„Nematome jokių pasiūlymų tiek iš Ekonomikos, tiek iš Užsienio reikalų ministerijos. Klausimas turbūt sudėtingas, manau, kad šiuo metu yra sprendžiamas, bet tikrai turės būti apsvarstytos visos galimybės ir tik tada priimti sprendimai“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

Klausimas turbūt sudėtingas, manau, kad šiuo metu yra sprendžiamas, bet tikrai turės būti apsvarstytos visos galimybės ir tik tada priimti sprendimai.

I. Segalovičienės teigimu, svarstomas klausimas yra „rimtas“ ir jį sprendžiant būtina atsižvelgti į galimas socialines, ekonomines ir kitas galimas pasekmes.

„Atsakingos institucijos turi atlikti visus reikiamus namų darbus ir įvardyti galimus sprendimo būdus, kaip svarstyti šitą rimtą klausimą, todėl, kad darbuotojų yra iš tiesų daug ir to klausimo sprendime yra ne viena dimensija – ir socialinė, ir ekonominė, ir žaliavų“, – aiškino I. Segalovičienė, kartu pridurdama, kad visgi svarbiausia yra įgyvendinti Europos Sąjungos pritaikytas sankcijas.

ELTA primena, kad dėl sąsajų su Rusija kovo 9 d. pritaikius Europos Sąjungos sankcijas „Lifosa“ savininkui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos šios įmonės sąskaitos, todėl įmonė nebegali atsiskaityti su paslaugų ir žaliavų tiekėjais, sumokėti mokesčių, atlyginimų darbuotojams ir artimiausiu metu nebegalės tęsti savo veiklos.

Kovo 10 d. „Lifosa“ kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, prašydama leisti bendrovei vykdyti būtinus piniginius pervedimus ir išaiškinti, kokia tvarka ir terminais bus leidžiama vykdyti finansines operacijas. Taip pat dėl įšaldytų piniginių lėšų sąskaitoje kreiptasi į bendrovę aptarnaujantį banką.

Dvi bendrovės darbuotojams atstovaujančios organizacijos – „Lifosos“ profsąjunga ir „Lifosos“ nepriklausoma profesinė sąjunga – pirmadienį raštu kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, taip pat į Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Ekonomikos reikalų komitetus, prašydamos pagalbos šiuo sudėtingu laikotarpiu bendrovei ir jos darbuotojams. Profesinė sąjunga “Solidarumas“ kreipėsi į premjerę siūlydama „Lifosą“ nacionalizuoti.

Galimybės įmonę nacionalizuoti praėjusią savaitę neatmetė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Bendrovės atstovai trečiadienį tikino, kad visiškas „Lifosos“ veiklos sustabdymas kainuotų 968 tūkst. eurų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių