Prie valstybinių institucijų bus įrengta apie 400 viešų elektromobilių įkrovimo stotelių

Turto bankas per artimiausius dvejus trejus metus prie valstybės institucijų pastatų visoje Lietuvoje už 5 mln. eurų įrengs mažiausiai 380 viešų mokamų elektromobilių įkrovimo stotelių.

„Esame paskaičiavę, kad prie Turto banko administruojamų pastatų, kurių turime apie 200, atsiras apie 380 elektromobilių įkrovimo stotelių“, – ketvirtadienį projekto pristatyme sakė Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, kitų metų pradžioje ketinama skelbti pirkimą, po kurio turėtų prasidėti 80–100 elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimas.

„Prioritetas yra, kad stotelės būtų atviros – tai yra, kad šia infrastruktūra galėtų naudotis ne tik institucijos, bet ir gyventojai“, – sakė M. Sinkevičius.

„Daugiau negu pusė jų bus ne Vilniuje, o regionuose – tai reiškia, kad šalia kiekvieno 500 kv. metrų pastato atsiras bent viena tokia įkrovimo stotelė“, – pridūrė jis.

Turto banko vadovas teigė, jog įkrovimo stotelės bus mokamos.

„Turto bankas sukurs infrastruktūrą, o už elektrą susimokės tas, kas krausis: tiek gyventojai, tiek institucijos. Nebus nemokamų pietų, bet kokiu atveju tai kainuos“, – sakė M. Sinkevičius.

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, tokios infrastruktūros įrengimas yra Vyriausybės plano dalis, pagal kurį visos valstybės įstaigos turėtų pereiti prie mažiau taršaus transporto iki 2030-ųjų. Iki 2025-ųjų toks transportas turi sudaryti iki 60 proc. visų valstybės reikmėms naudojamų automobilių, kurių šiuo metu yra per 11 tūkstančių.

„Elektromobiliai yra absoliuti ateitis, Vyriausybė yra paslaugų sektorius, ne gamyba, todėl yra žymiai paprasčiau pereiti prie transporto priemonių naudojančių atsinaujinančią energiją. Pavyzdžiui, vien Aplinkos ministerija turi apie 700 automobilių per įvairias institucijas, todėl mums yra labai svarbu, kad kuo greičiau atsirastų infrastruktūra tam, kad institucijos galėtų įsigyti ir naudoti elektromobilius“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė S. Gentvilas.

Susisiekimo ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje registruota apie 10 tūkst. elektromobilių ir yra vos 600 viešos prieigos elektromobilių stotelių. Iki 2025 metų jų skaičius turėtų padidėti iki 1,2 tūkst., o iki 2030-ųjų – iki 6–7 tūkstančių.

Prognozuojama, jog iki 2025 metų Lietuvoje bus 50 tūkst. elektromobilių, o iki 2030-ųjų – bent 240 tūkst., iš kurių beveik pusė važinės Vilniuje.

Elektromobilių įkrovimo infrastruktūrai kurti ir plėtoti iš 2021–2027 metų Europos Sąjungos investicijų programos numatoma skirti apie 16 mln. eurų, 2022–2026 metais planuojamos apie 61,5 mln. eurų investicijos pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (RRF). Be to, siekiant spartesnės įkrovimo stotelių plėtros, bus svarstoma pasinaudoti ir kuriamo darnaus judumo fondo teikiamais finansiniais produktais – paskolomis ar garantijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baikit blūdyt

Baikit blūdyt portretas
su tais elektromobiliais. Žiemą neturėsim kur dingt. Gal net gyvensim iš viso be elektros. Ir dujų. Mokėdami už šildymą kainas kokias spekuliantas pasakys duonos pluta graušim. Dėlto kad darbo nebus (įmonės jau dabar usidarinėja). Atsiminkit kas dabar valdžioje ir kap valdo mūsų šalį... Manau kad valdžiagyviai tyliai skalbiantys pinigus irgi tą žino. Užtai ir mėto biudžeto lėšas tokiems nebūtiniems dalykams.O mums sakys ,,pinigų nėra".TAI IŠ KUR ČIA ŽMONĖS IMS PINIGŲ TOKIEMS DALYKAMS? *** Dabar visada yra tik Ukrainai.Ka tik valdžia nusprendė skirti jai 500 milijonų paramą. (Ir galimai kaip visada tik ginklams. Bet ne kare kenčiantiems žmonėms ar jų namams atstatyt)

Manau, \\\\\.../////

Manau,  \\\\\...///// portretas
po tokių el.kainų tik kvailys pirks el/mobilį.Tos el/stotelės liks kaip liūdnas prisiminimas ir kliūtis.

Ir tai

Ir tai portretas
ubageliams prides po puseuri uz kilovatvalande! Plius PVM. Net tiems,kas nejudrus del negalios ir jokio emobilio nera mates.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių