Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkai reikia technologų su kūrybiškumo gyslele

2016-06-02 12:50

Darbo rinkos poreikius stebintys specialistai pastebi, kad sugebėjimas kelti naujas idėjas, mąstyti nestereotipiškai tampa viena vertingiausių darbuotojo savybių.

Shutterstock nuotr.

Punktualumas, entuziazmas, požiūris

Pasaulio ekonomikos forumo atstovai prognozuoja artėjančią ketvirtąją pramonės revoliuciją. "Ji neatsiejama nuo augančios informacinių technologijų įtakos žmogaus kasdieniam gyvenimui, verslui ir pramonei. Žurnalo "Forbes" sudaryto perspektyviausių profesijų sąrašo viršuje puikuojasi kompiuterių programuotojai, inžinieriai, interneto puslapių kūrėjai, teritorijų planavimo ir organinio maisto specialistai", – pasakojo Kauno kolegijos (KK) Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto dekanas Giedrius Pilkis.

Pastaraisiais metais viso pasaulio įmonėse stebimi globalūs pokyčiai: pasitelkusios informacines ir komunikacines technologijas, tiek verslo, tiek pramonės įmonės optimizuoja gamybos ir valdymo procesus. "Daugėja kompiuterinio projektavimo ir automatizuoto valdymo. Tačiau ne tik specialieji gebėjimai yra svarbūs būsimiems technologams, inžinieriams ir kitiems specialistams", – atkreipė dėmesį G.Pilkis. Dekano teigimu, pastaruoju metu darbdaviai ėmė ypač vertinti tokius darbuotojų bendruosius gebėjimus kaip punktualumas, entuziazmas, pozityvus požiūris, gebėjimas mokytis, etikos normų paisymas darbo vietoje. Ne mažiau svarbus gebėjimas komunikuoti viena, o dar geriau – keliomis užsienio kalbomis.

"Įmonės siekis išlikti rinkoje arba užimti joje lyderio pozicijas neatsiejamas nuo darbuotojų gebėjimų sukurti naujus produktus, pasiūlyti originalias paslaugas, – pabrėžė dekanas. – Taigi sugebėjimas kelti naujas idėjas, mąstyti nestereotipiškai tampa viena vertingiausių darbuotojo savybių. Pasaulio ekonomikos forumas prognozuoja: ateinančiais metais kūrybinis mąstymas, kūrybiškumas bus vienas iš pagrindinių gebėjimų, reikalingų bet kurios srities specialistui."

Padeda realizuoti idėjas

Technologinės krypties studijos KK neatsiejamos nuo bandymų ir eksperimentavimo, čia nuolatos skatinamas studentų kūrybiškumas, sukuriamos galimybės savo idėjas realizuoti kolegijoje ir už jos ribų. Fakultete veikia "Roboklubas", kur studentai kuria ir konstruoja robotus. Organizuojami konkursai "Idėjos praktiškai", kai geriausioms idėjoms įgyvendinti skiriamas finansavimas. Studentai dalyvauja tarptautinėse ir respublikinėse parodose, demonstruodami savo sukurtus produktus.

KK studentai periodiškai pradžiugina kauniečius ir miesto svečius išmonės reikalaujančiais darbais. Rotušės aikštę puošęs Europos žemėlapis iš tūkstančių gėlių; 4 m aukščio verpstė iš lietuviškų daržovių; samanomis ir medžių lapais siuvinėti sausuoliai medžiai – kolegijos studentų kūryba.

Vienas iš solidžių KK studentų kūrybiškumo pripažinimo ženklų – šiemet tarptautinėje parodoje "Agrobalt" jaunojo maistininko idėjos kategorijoje pelnytas aukso medalis. Juo apdovanotas KK Maisto technologijų katedros studentų sukurtas desertas – šokoladiniai saldainiai su topinambais (bulvinėmis saulėgrąžomis). Kurdami eksperimentinį gaminį studentai siekė ne tik atrasti originalų skonių derinį, bet ir sukurti palankų sveikatai desertą. "Kai Maisto technologijos katedros vedėja pasiūlė pagaminti saldainius su topinambais, net nežinojau, kokia tai daržovė", – prisiminė šį desertą kūrusios studentų komandos narė, KK Maisto technologijos trečio kurso studentė Goda Domarkaitė. Saldainių kūrimo procesą ji prisiminė kaip rimtą iššūkį: "Nežinojau, kokį skonį geriau kurti – saldesnį ar rūgštesnį. Bandymų buvo ganėtinai daug. Vieną kartą išeidavo vienaip, kitą – kitaip, reikėjo labai daug dirbti, kol sukūriau norimą variantą."

Mergina įsitikinusi, kad maisto technologai turi būti kūrybiški: "Reikia turėti idėjų, naujų sumanymų, stengtis atrasti ar sukurti kažką naujo. Pavyzdžiui, neįprasti sprendimai reikalingi tada, kai kyla mintis derinti skirtingus skonius, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo nesuderinami."

Studentė džiaugiasi maisto technologijų studijas pasirinkusi studijuoti būtent čia. Anot G. Domarkaitės, kolegijoje studentai gali realizuoti save – nuo produkto sukūrimo iki jo papuošimo."

G.Domarkaitė pasakoja gaunanti pasiūlymų kurti verslą, susijusį su šokoladiniais saldainiais. Apie konkrečią darbo vietą mergina prisipažino kol kas negalvojanti – dabar jai labiausiai rūpi gerai baigti kolegiją ir pratęsti mokslus, susijusius su maisto technologija.

Darbdaviai graibsto absolventus

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus Vytauto Šileikio teigimu, KK sukurta viena geriausių erdvių studentų kūrybiškumui atsiskleisti. "Prieš keliolika metų man teko dirbti Studijų kokybės vertinimo centro išorinio vertinimo ekspertu vertinant per 20 šalies aukštesniųjų mokyklų, siekusių tapti kolegijomis. Teko ekspertuoti ir šią mokyklą. Jau tada čia sukurtą aplinką kūrybiškumui atsiskleisti mes vertinome labai gerai." Pasak V.Šileikio, tai, kad KK kažkada buvo sukurta sujungus skirtingo profilio aukštesniąsias mokyklas, kūrybiškumo kultūrą dar praturtino, paskatino inovacijas.

Kaip vieną kolegijos prioritetų pašnekovas įvardijo ir tai, kad jos studentai gali išvykti pasimokyti, atlikti praktiką užsienyje. "Darbdaviai graibsto šiuos absolventus. Neseniai lankėmės Kazlų Rūdoje, įmonėje, gaminančioje baldus ir jų komponentus koncernui "Ikea". Ir ten radome KK absolventų. Ir tie žmonės vadovauja gana sudėtingiems technologiniams procesams, – atkreipė dėmesį V.Šileikis. – Nors kūrybiškumui ten erdvės iškart neatsiras, nes didelis koncernas iš anksto užduoda tam tikrą standartą, programą. Tačiau pamačius, ką galima patobulinti, kokį procesą padaryti efektyvesnį, darbuotojo kūrybinio pasiūlymo efektas koncerne dar didesnis – jis paskleidžiamas per visą didžiulį tinklą."

Pašnekovo žodžiais, įmonės konkurencingumas susijęs ir su technologijomis, ir žmonėmis. "Naudodamas naujesnę, tobulesnę technologiją gali įgyti pranašumą prieš konkuruojančias kompanijas. Ir čia kūrybiškumo pradas įgauna svorį – juk vyriausieji technologai kuria pamatą technologiniam atnaujinimui", – pabrėžė V.Šileikis.

KK Technologijų ir kraštotvarkos fakultetas priima studentus į penkiolika studijų programų. Šalia jau įprastų studijų programų, tokių kaip leidybos ir spaudos technologijos; baldų ir medienos dirbinių gamyba; automatinis valdymas; geodezija; agroverslų technologijos; viešasis maitinimas, studentų laukia keturios naujos studijų programos. Tai informacinės finansų sistemos, reklamos technologijos, interaktyvioji kartografija ir dietetika.

Technologai fakultete rengiami atsižvelgiant į rinkos poreikius, remiantis darbo rinkos tyrimų duomenimis, nacionalinių ir tarptautinių organizacijų pateikiamomis perspektyviausių profesijų prognozėmis, diskutuojant su darbdaviais, jiems atstovaujančių profesinių asociacijų atstovais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų