Rudenį spręs dėl valstybinių vaistinių ir įmonių valdybų iš valstybės tarnautojų

Valdantieji atostogauti išeis nepriėmę dviejų svarbių jiems pataisų – dėl valstybinių vaistinių steigimo bei valstybės ir savivaldybių įmonių valdybų daugumos sudarymo iš valstybės tarnautojų, mažinant nepriklausomų narių skaičių.

Dėl šių Farmacijos ir Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymų pataisų iš paskutinio prieš atostogas plenarinio posėdžio darbotvarkės išbraukimo nuspręsta per Seimo seniūnų sueigą, nes pataisų dėl valstybinių vaistinių per vieną likusį posėdį Seimas nebespės priimti, o dėl kitų paprašytas ekspertų vertinimas.

Ir valstybines vaistines steigti, ir pagal kitus principus formuoti vadybas siūlo „valstiečiai“.

Tokios vaistinės būtų vadinamos ligoninės vaistinėmis, tačiau vaistai jose būtų parduodami ne tik tose ligoninėse besigydantiems, bet ir kitiems gyventojams. Tokiose vaistinėse būtų prekiaujama vaistais ir nuotoliniu būdu.

Vyriausybė 2019 metų kovą yra pritarusi pataisoms, kurios atvertų kelią ligoninėse ir kitose sveikatos įstaigose steigti valstybines vaistines.

Dėl Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pataisų Seime kilo daugiausia batalijų, o opozicija paskelbė surinkusi reikiamą parlamentarų parašų kiekį, kad būtų atliktas pakeitimų ekspertinis vertinimas. Antradienį tam Seimo valdyba pritarė.  

Dabar Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas numato, kad nepriklausomi nariai turi sudaryti ne mažiau kaip pusę valdybos. Valdantieji siekia, kad jų būtų tik penktadalis.

Šias pataisas buvo skubama priimti, nes valdantiesiems nepavyko atmesti prezidento veto pataisoms, kuriomis buvo siekiama iš valstybės tarnautojų daugumos formuoti Kelių direkcijos valdybą.

Jei Seimas būtų patvirtinęs naują valstybinių ar savivaldos įmonių valdybų formavimo tvarką, ji būtų galiojusi ir į valstybės įmonę nuo rudens pertvarkytos Kelių direkcijos valdybai. Seimui paklusus prezidento veto, kol kas pusė jos narių turės būti nepriklausomi.

Valdantieji sako, kad įmonių, įgyvendinančių Vyriausybės programas, valdymu turi rūpinti valstybės tarnautojai.

Opozicijos atstovai įsitikinę, kad iš valstybės atstovų sudarytos valdybos ne tik prieštarautų Lietuvos įsipareigojimams Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), bet ir netenkintų valstybės institucijų, nes nėra norinčių valdybose dirbti darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių