Pereiti į pagrindinį turinį

SEB: Baltijos šalys išlaikys stabilias valiutas

2009-04-01 19:03
SEB: Baltijos šalys išlaikys stabilias valiutas
SEB: Baltijos šalys išlaikys stabilias valiutas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tarptautinės SEB grupės paskelbtoje pusmetinėje Vidurio ir Rytų Europos (VRE) ekonomikos apžvalgoje „Eastern European Outlook“ konstatuojama, kad šio regiono ekonomikos nuosmukis gilės, tačiau Baltijos šalys sugebės išlaikyti stabilų valiutos kursą.

Duobė gilės

SEB analitikai konstatuoja, kad Rytų Europos šalys dėl pasaulinės finansų krizės nukentėjo ypač smarkiai. Sparti šių šalių ūkio plėtra iš esmės buvo finansuojama užsienio bankų skolintomis lėšomis, todėl pablogėjus finansavimo galimybėms ekonomikos augimas smuko. Apžvalgoje prognozuojama, kad ekonomikos nuosmukis Rytų Europoje ir toliau gilės.

2009 m. Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Ukrainos BVP smarkiai sumažės. Nuosmukis Lenkijoje ir Rusijoje bus nuosaikesnis. Šių šalių ekonomika stabilizuosis jau 2010 m., o Baltijos šalių ir Ukrainos BVP ir toliau mažės. Pradėjus smukti importui, sumažės minėtų šalių einamosios sąskaitos deficitas. Infliacija taip pat gerokai kris, tačiau Rusijoje ir Ukrainoje išliks didelė. Pasak SEB grupės ekspertų, nepaisant milžiniškų pastangų skatinti ekonomiką, Rusija ritasi nuosmukio link, taigi federalinio biudžeto ir einamosios sąskaitos balansas vietoje įprasto perteklinio bus deficitinis.

Teks veržtis diržus

Baltijos šalyse vyriausybės ir toliau laikysis griežtos taupymo politikos. Šių šalių vyriausybės bus priverstos dar karpyti valstybės biudžeto išlaidas. Ekonominio nesubalansuotumo problemas bandoma spręsti mažinant darbo užmokestį ir kainas, bei tokiu būdu prisitaikant prie pakitusios konkurencinės aplinkos.

„Pagal mūsų numatomą pagrindinį scenarijų Baltijos šalių valiutos nebus atsietos nuo euro. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir ES kaip ir lig šiol teiks paramą Baltijos šalims. Mūsų manymu, TVF neprieštaraus, jei Latvijos biudžeto deficitas bus kiek didesnis. Tikimės, kad TVF programa bus tęsiama“, – sakė SEB ekonominių tyrimų padalinio specialistas Mikaelis Johanssonas.

Lietuva kol kas apsiėjo be TVF ir ES pagalbos, tačiau jos poreikis didėja. SEB grupės analitikų manymu, TVF atnaujins teiktą pagalbą Ukrainai. Politinė Ukrainos raida ir toliau bus netvirta, šiai šaliai, kaip ir lig šiol, bus būdinga finansų sistemos griūties rizika.

Euras tolsta

Vidurio ir Rytų Europos šalyse vėl diskutuojama apie prisijungimą prie euro zonos. Estijos nusistatyta nauja prisijungimo data (2010 m. liepos mėnuo) jau čia pat, tačiau Estijos įstojimą lems politinis ES institucijų sprendimas.

SEB grupės vertinimu, Latvija eurą įsives ne anksčiau kaip 2012 m., o Lietuva eurą gali įsivesti ne anksčiau kaip 2013 m.

Lenkijos vyriausybė yra pernelyg optimistiškai nusiteikusi dėl euro įvedimo datos 2012 m. pradžioje, jai gali tekti euro įvedimą nukelti iš planuojamų 2012 m. į 2013 m. dėl labai sparčiai didėjančio biudžeto deficito.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų