Seimas: biudžetinėms įstaigoms norima uždrausti skirti dalį GPM

Seimas nusiteikęs iš paramos gavėjų sąrašo nuo 2025 metų eliminuoti įstaigas, išlaikomas iš valstybės biudžeto.

Seimui priėmus Labdaros ir paramos įstatymo pataisas gyventojai šioms įstaigoms nebegalėtų skirti iki 1,2 proc. jų sumokėto pajamų mokesčio (GPM). Paramą galėtų gauti tik nevyriausybinės organizacijos, profesinės sąjungos.

Už pataisas po svarstymo antradienį balsavo 71 parlamentaras, prieš buvo trylika, o susilaikė 24. Paskutinis balsavimas dėl pakeitimų vyks vėliau.

Pataisos iniciatorius Ekonomikos komiteto narys liberalas Andrius Bagdonas priminė, kad biudžetinėms įstaigoms skirti  paramą buvo leista dar 2004 metais.

„Tuo metu tikslas buvo paremti, paskatinti būtent nevyriausybinio sektoriaus plėtrą, tačiau vėliau į paramos gavėjų sąrašą buvo įtrauktos ir valstybinės ar savivaldybių organizacijos, kurios yra vieną kartą jau finansuojamos iš visų mokesčių mokėtojų lėšų arba, kitaip tariant, iš biudžeto lėšų“, – Seimo posėdyje teigė A. Bagdonas.

Pasak jo, 2009 metais Valstybės kontrolė nurodė, kad remti biudžetines įstaigas yra ydinga. Parlamentaras taip pat pažymėjo, kad nė vienoje Europos Sąjungos šalyje panašios praktikos nėra.

Pasak Audito komiteto pirmininko Zigmanto Balčyčio, dabar biudžetinės įstaigos negauna gerokai daugiau paramos negu nevyriausybinės organizacijos. Pasak jo, žmonės yra laisvi apsispręsti, kam suteikti paramą, įskaitant ir galimybę jos neteikti.

„Pritarus įstatymo projektui, nebus sudarytos galimybės savanorystės pagrindais remti biudžetinių įstaigų, teikiančių socialines paslaugas pilietinei bendruomenei“, – nurodė parlamentaras.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Vilija Targamadzė Seimo posėdyje tikino, kad nevyriausybinis sektorius silpnai remiamas, todėl reikia ieškoti, kaip jam padėti: „Bet menkai finansuojamos ir biudžetinės įstaigos“. 

Iš mokyklas ir darželius lankančių vaikų tėvų atimame galimybę skirti dalį GPM jų reikmėms.

Tos pačios frakcijos narys Lina Kukuraitis įsitikinęs, kad biudžetininkai turi gauti pakankamai lėšų iš valstybės biudžeto.

„Biudžetinis sektorius kur kas labiau prieina prie savo klientų ir gali tiesiogiai paprašyti, kartais net pareikalauti teikti paramą ir, aišku, nevyriausybinės organizacijos su savo vidiniais resursais tapo nepajėgios dalyvauti nelygiavertėje kovoje“, – svarstė L. Kukuraitis.

„Iš mokyklas ir darželius lankančių vaikų tėvų atimame galimybę skirti dalį GPM jų reikmėms. Tada numatykime iškart, kaip kompensuoti tas netektis, kurias mokyklos ir darželiai patirs po tokių pataisų priėmimo“, – siūlė demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas. 

Leisti dalį GPM skirti tik nevyriausybinėms organizacijoms daugiau nei prieš metus pasiūlė Ekonomikos komiteto narys liberalas Andrius Bagdonas. Vyriausybė jo idėjai pritarė, bet nusprendė, kad reikalingas dvejų metų pereinamasis laikotarpis, per kurį viešosios ir biudžetinės įstaigos turėtų laiko pasiruošti pokyčiams.

Biudžeto ir finansų komitetas šį terminą peržiūrėjo ir pasiūlė, kad nauja tvarka įsigaliotų nuo 2025 metų sausio. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, dabar yra apie 11 tūkst. nevyriausybinių organizacijų ir apie 23 tūkst. paramos gavėjų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
matomai jau vyksta tarpusavio dalybos /pestynes/ po visu sankciju bumerangas tvos atgalios maldeikiukams teks pamirst taivani ir plaktis prie armoskos nes tai typinis socpridurku mentalitetas kaip ir mamytes tai tevas laiku paliko nes butu susitapatines su sovietliekana ;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių