Seimas spręs, ar leisti metrologijos pareigūnams atlikti kontrolinius pirkimus

Metrologijos inspekciją ketinama įgalioti dažniau tikrinti prietaisus, kuriais sveriamos, skaičiuojamos, matuojamos ar dozuojamos prekės – taip siekiama apsaugoti gyventojus bei įmones nuo neteisingo matavimo padarinių.

Seimas antradienį po pateikimo bendru sutarimu priėmė svarstyti tokias Metrologijos įstatymo pataisas, leidžiančias inspekcijos pareigūnams atlikti šių prekių kontrolinius pirkimus.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, nepakanka tik patikrinti, ar pardavėjas naudoja metrologiškai patikrintas svarstykles – reikia dar ir nustatyti, ar teisingai jomis naudojasi, ar laikosi gamintojo rekomendacijų ir nurodymų.

„Pavyzdžiui, atliekant parduodamos sveriamos prekės kiekio kontrolę reikia patikrinti, ar pardavėjas pardavimo metu teisingai pasveria prekę: ar teisingai uždeda prekę ant svarstyklių, ar išminusuoja prekės taros (įpakavimo) masę iš svėrimo rezultato ir kitus apsektus“, – nurodo pataisų rengėjai. 

Planuojama, kad kontrolinius pirkimus galėtų atlikti visi 18 inspekcijos pareigūnų, atliekančių patikrinimus metrologijos srityje.

Taip pat siūloma leisti nubaustoms įmonėms baudos mokėjimą išdėstyti iki vienerių metų. Dabar galima atidėti metams.   

Inspekcija kasmet nuo 2018 metų kasmet vidutiniškai atlieka 3,3 tūkst. patikrinimų teisinės metrologijos srityje.

Dabar kontrolinius pirkimus gali atlikti Maisto ir veterinarijos, Vartotojų teisių apsaugos tarnybos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių