Seime – žingsnis link didesnių baudų už cigarečių pardavimą nepilnamečiams

Seime kelia skinasi siūlymas didinti baudas verslui už tabako gaminių, įskaitant elektronines cigaretes, pardavimą nepilnamečiams.

Parlamentas ketvirtadienį po svarstymo pritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms, kuriomis būtų labiau ribojamas jų prieinamumas žmonėms iki 18-os metų.

Už jas balsavo 80 Seimo narių, dar trys susilaikė. Galutinis balsavimas vyks vėliau.

„Atsisakėm kvapų, atsisakėm, kad būtų dedamas cukrus, bet verslas nepakluso, rado būdus, kaip apgaudinėti“, – Seime sakė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Taip pat pritarta Seimo narių grupės siūlymui suvienodinti baudas.

„Nesvarbu, kokį tabako produktą parduodi (...), parduoti nikotino produktus nepilnamečiams yra nelegalu, nusikaltimas“, – svarstymo metu sakė pataisų iniciatorė „laisvietė“ Morgana Danielė.

„Už šitą nusikaltimą ir baudžiam. Projektu didinamos piniginės baudos, numatomas licencijos atėmimas. (...) Mano pasiūlymas neiškraipo prezidento siūlymų, o juos tik dar labiau sugriežtina“, – kalbėjo parlamentarė.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlė griežtinti verslo atsakomybę už e. cigarečių, o kai kuriais atvejais – ir visų tabako gaminių prekybos pažeidimus bei nustatyti du ir daugiau kartų didesnes baudas.

Prezidento inicijuotomis pataisomis siekiama diferencijuoti įmonių ir fizinių asmenų atsakomybę, ypač kai jos parduodamos nepilnamečiams. Siūlomos baudos siektų 4–6 tūkst. eurų (dabar – iki 3 tūkst. eurų), o už pakartotinį pažeidimą – 6–10 tūkst. eurų, taip pat būtų visam laikui panaikinamos licencijos verstis mažmenine prekyba.

G. Nausėda siūlė už e. cigarečių sudėties, kokybės ir ženklinimo pažeidimus įmones bausti nuo 1,5 tūkst. iki 3 tūkst. eurų, o už pakartotiną pažeidimą – 4–8 tūkst. eurų baudomis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių