Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo komitetas nepritarė Urbšio pasiūlymui dėl laikinos GPM lengvatos

2020-06-23 07:16

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) antradienį nepritarė parlamentaro Povilo Urbšio siūlymui laikiną gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą taikyti gyventojų pajamoms iki 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) lygio.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

„Už“ balsavo 2 komiteto nariai, 7 – susilaikė, „prieš“ nebuvo.

„Pasiūlymo esmė, kad būtent tiems, kurie gauna atlyginimą, kuris sudaro pusantro VDU, būtų taikoma GPM lengvata nuo 20 proc. iki 15 proc., nes prieš tai siūlymai buvo pateikti dėl vieno ir dėl dviejų VDU. Siūlau kompromisą“, – sakė P. Urbšys.

Tačiau finansų ministras sakė, kad šis pasiūlymas socialiai neteisingas.

„Pasiūlymas socialiai neteisingas ir akivaizdu, kad, jeigu žmogus, uždirbantis minimalų atlyginimą, papildomai pagal šį pasiūlymą gautų šiais metais papildomai 182 eurus, tuo metu 2 tūkst. gaunantis gautų 612 eurų“, – sakė V. Šapoka.

„Šio pasiūlymo kaina šiems metams būtų 352 mln. eurų, ir atitinkamai reikėtų atkreipti dėmesį, kad, jeigu būtų šis sprendimas ne tik laikinas, o puikiai suprantame, kad priežasčių tokį sprendimą atšaukti nebūtų, nes situacija nebus tikrai dar gera, tokiu atveju tai pakenktų valstybės finansų tvarumui ir gali prišaukti finansų krizę“, – sakė V. Šapoka.

Tačiau komiteto narys Algirdas Butkevičius sakė, kad mokesčių mažinimas užtikrintų, jog darbo užmokestis kriziniu laikotarpiu nemažėtų sparčiai, be to, padėtų įmonėms išsaugoti likvidumą.

Seimas antradienį turėtų galutinai apsispręsti dėl prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvos laikinai sumažinti GPM tarifą ir jau šiais metais padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo 350 iki 400 eurų.

Seimas praėjusį antradienį po svarstymo nepritarė GPM mažinimui, tačiau pritarė NPD didinimui.

Prezidentas siūlė laikinai nuo liepos 1 dienos iki gruodžio 31 dienos sumažinti GPM tarifą visoms pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių nuo 20 iki 15 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų