Seimo nariai domėsis antros pakopos pensijų fondų lėšų nuvertėjimu

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) aiškinsis, kokią įtaką antros pakopos pensijų fonduose sukauptų lėšų vertei turi pastarųjų metų geopolitinė ir infliacijos situacija.

„Kritimas pasiekė žemesnį lygį negu buvo 2008 metų finansų krizės laikotarpiu ir jokių garantijų nėra, kad toliau nekris ta vertė“, – trečiadienį komiteto posėdyje teigė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius. 

„Buvo sukaupta, pavyzdžiui, 28 tūkst. eurų. Per praėjusius metus ir šiuos metus 3 tūkst. eurų nukrito vertė“, – pridūrė jis.  

Komiteto vadovas Mykolas Majauskas žadėjo, kad problema bus aptariama tam skirtame posėdyje: „Pasižiūrėsime, kaip sekasi kaupti ir kokios perspektyvos čia yra.“

Vėliau A. Butkevičius BNS teigė, kad bus siekiama išsiaiškinti, kaip investuojamo žmonių sukauptos lėšos pensijai.

„Pirmiausiai žiūrėsime, kaip pasirenkami investiciniai fondai, nes pernai akcijų vertė dar daug kur augo, o pensijiniuose fonduose vertė pradėjo kristi. Suprantu, kada rudenį, kai pradėjo dujų kainos didėti, finansų rinkose tam tikti požymiai jautėsi, kad reikia atsargiau su investicijomis“, – tvirtino  A. Butkevičius.

Be to, jo teigimu, bus analizuojama situacija trečios pakopos pensijų fonduose.

Lietuvos antros pakopos pensijų sistemoje dalyvauja daugiau kaip 80 proc., arba 1,37 mln. Lietuvos dirbančiųjų.

Sausio-rugsėjo mėnesiais antros pakopos fondų investicijų bendra svertinė grąža buvo neigiama ir siekė minus 13,8 proc., trečios pensijų pakopos grąža – minus 13,37 procento.

„Goindex“ vyriausiasis investicijų valdytojas Marijus Kalesinskas yra sakęs, kad konservatyviųjų turto išsaugojimo pensijų fondų grąža Lietuvoje šiemet galėjo reikšmingai mažėti dėl to, kad gyventojų santaupos buvo investuotos pernelyg rizikingai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar

dar portretas
kodel valdantieji taip uzsispyre ir nenori nieko keist?Gal itakoti?

??/

??/ portretas
kas cia per leist-neleist?Kazkokia vergove?Itraukia prievarta,tai nuo cia ir reik pradet.Kazkokie nusikalteliai kreipiasi nuolat i Strasburo teisma,o del pensiju fondo-niekas nesikreipia.Aisku,veliau ar anksciau burbulas sprogs ir prasides protestai...

Teisingas

Teisingas portretas
Labai gaila ką išdarinėja konservatoriai 33 metus su Lietuvos žmonėmis. Perėmę iš rusų galingą ekonominį potencialą, konservai viską ištaškė .Ar mes blogiau dirbame už vokietį ,prancūzą, ispaną ..? Kodėl 33 metai darbo užmokestis ir pensijos 2- 3 kartus mažesnės už Europą? Tik dėl konservatorių nusikalstamo vadovavimo. Mažeikių nafta ,Ignalinos elektrinė ,sugriauta ekonomika 2008 m, Snoro bankas, sugriauta prekyba su Kinija – tai nusikalstamo konservatorių susitarus su grybauskaite vadovavimo pasekmės. Dabar dar bruka narkotikus ir gėjus. Konservatoriai naikina Lietuvos ateitį. Tik pirmalaikiai seimo rinkimai padėtų išvyti konservatorius. Tauta atsibuskite.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių