Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadoje taip pat pažymima, kad įstatymo pakeitimo projekte numatoma koncepcija, pagal kurią ūkininkams nebūtų taikomas reikalavimas įgyti licenciją norint gaminti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 65 procentų, ir jais prekiauti, yra abejotina.
„Tokio pobūdžio veiklos licencijavimas padeda valstybei užtikrinti alkoholinių gėrimų kokybės kontrolę ir, atitinkamai, vartotojų gyvybės ir sveikatos apsaugą nuo nekokybiškų gaminių. Tuo tarpu teikiamame įstatymo projekte nuostatų, kurios garantuotų efektyvią šių teisinių gėrių apsaugą, iš esmės nėra. Dėl to manytina, kad teikiamas įstatymo projektas yra nesuderinamas su Alkoholio kontrolės įstatyme deklaruojamu tikslu – mažinti alkoholio daromą žalą sveikatai“, – savo išvadoje pažymi Seimo teisininkai.
Remiantis siūlomu projektu, ūkininkų gaminami alkoholiniai gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 65 procentų, būtų priskirti prie naminių alkoholinių gėrimų ir juos būtų galima parduoti kitiems asmenims.
„Siūlomas pakeitimas turėtų būti derinamas su Administracinių nusižengimų kodekso 169 straipsniu. Jame nustatyta administracinė atsakomybė už naminių alkoholinių gėrimų, išskyrus pagal norminius dokumentus pagamintą alų, kuriam gaminti turimas nustatyta tvarka išduotas leidimas, pardavimą ar kitokį realizavimą, t. y. šioje administracinio nusižengimo sudėtyje numatyta atsakomybės išimtis turėtų būti pildoma ir ūkininkų gaminamais alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 65 procentų“, – savo išvadoje pažymi Seimo Teisės departamentas.
Atsižvelgus į Vyriausybės kompetenciją alkoholio vartojimo mažinimo srityje, taip pat į tai, jog Vyriausybė yra priskiriama prie subjektų, formuojančių ir koordinuojančių valstybės alkoholio kontrolės politiką, Seimo teisininkų manymu, dėl siūlomo teisinio reguliavimo turėtų būti gauta Vyriausybės nuomonė.
21 valdančiajai daugumai ir opozicijai priklausantis parlamentaras siūlo įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą, primena ELTA.
Tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas įregistravę Seimo nariai siūlo leisti ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, teikiantiems kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, gaminti ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus tokios naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų.
Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.
Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas parengę Seimo nariai sako, kad tik tokiose kaimo turizmo sodybose galės veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turės galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Šių alkoholinių gėrimų gamybos ir apskaitos, prekybos ir vartojimo taisykles, saugos ir kokybės rodiklius, technologijos reikalavimus, kontrolės tvarką nustatytų Vyriausybė.
Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui (t. y. ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti) gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 procentų (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento).
Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų kitų metų liepos 1 d.
Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas teikia Seimo nariai Eugenijus Gentvilas, Remigijus Žemaitaitis, Kasparas Adomaitis, Andrius Palionis, Linas Jonauskas, Andrius Mazuronis, Viktoras Fiodorovas, Valentinas Bukauskas, Kristijonas Bartoševičius, Aistė Gedvilienė, Kazys Starkevičius, Vytautas Mitalas, Jonas Jarutis ir kiti.
Naujausi komentarai