Kandidatas į LB vadovus G. Šimkus: konkurencijos didinimas yra tikras iššūkis

Į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkus prezidento Gitano Nausėdos siūlomas Gediminas Šimkus sako, kad konkurencijos bankų sektoriuje didinimas yra tikras iššūkis.

„Matome kai kuriose vietose, kad konkurencija (bankų sektoriuje – BNS) netgi sumažėjo. Arba tiksliau – koncentracija išaugo. Mes nepakankamai išnaudojame vietoje veikiančias įmones, finansų rinkos dalyvių augimo potencialą. Kooperatinės bankininkystės sektorius su plačiu regioniniu tinklu gali daryti tolesnį proveržį, jeigu gerintume kapitalo augimo ir valdymo perspektyvas“, – ketvirtadienį parlamentarams teigė G. Šimkus.

Jis tikisi „koncentracijos mažinimą pastatyti“ ant tokių bėgių, kad nebūtų svyravimų: „Tai būtų nuoseklus procesas. Pastatyti ant bėgių yra mano uždavinys penkeriems metams ir tikiu, kad tai galima padaryti“.  

G. Šimkus žada, kad LB imsis iniciatyvos sukurti sąlygas, kad šalies kooperatinė bankininkystė galėtų sparčiau išaugti į „nacionalinės lygos žaidėjus“.

Pasak G. Šimkaus, kapitalo rinka taip pat yra alternatyva bankams, nes ji suteikia galimybę mažesnėms įmonėms pritraukti kapitalo ir taip padidinti likvidumą. 

„Reikia realiai įveiklinti vietos kapitalo rinką, nes jos prieinamumas smulkiajam ir vidutiniam verslui skatintų alternatyvias, įprastiniams verslo kreditams ir kartu kurtų sąlygas ir galimybes sparčiau augti smulkiesiems finansų rinkos dalyviams, pritraukti institucinius investuotojus“, – vizija dalinosi pretendentas į LB vadovus. 

Pasak jo, nepaisant augančio mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigų bei kreidito unijų tinklo, bankų vaidmuo ir toliau yra dominuojantis, o jų koncentracija tik išaugo.

„Nemanau, kad tai yra paprasta užduotis, priešingai, tai priimu kaip didelį uždavinį, kaip iššūkį, tačiau problema yra itin svarbi, todėl veiksmų reikia imtis nedelsiant“, – teigė jis.

Pasak G. Šimkaus, atėjo laikas centriniam bankui imtis aktyvesnio vaidmens, reaguojant į gyventojų ir verslo, ypač smulkiojo ir vidutinio, nepasitenkinimą dėl kai kurių bankų paslaugų prieinamumo ir įkainių.

Būdamas LB valdybos pirmininku jis žada siekti, kad klientai galėtų paprasčiau ir greičiau pasirinkti ir keisti finansų įstaigą, mažinti paslaugų susietumo kuriamus ribojimus.

„LB yra sukaupęs didelį įdirbį kredito rinkos analizės srityje, kuris turėtų būti realizuotas ir konkrečiais siūlymais, kaip užkardyti ir sumažinti struktūrines kredito rinkos ydas, kaip padidinti verslo informuotumą per alternatyvias banko paskoloms finansavimo priemones, kaip sustiprinti verslo finansinės atskaitomybės skaidrumą“, – Seimo nariams aiškino G. Šimkus.

Akcentavęs didelį darbą stiprinant Lietuvos, kaip patrauklios šalies įvaizdį kurtis finansinių technologijų įmonėms, jis sakė, kad atėjo „metas pradėti raškyti vaisius“, kad į Lietuvą atėjusios fintech įmonės padidintų konkurenciją rinkos senbuviams ir sukurtų naudą gyventojams bei verslui.

G. Šimkus pabrėžė, kad dabar rizikų finansiniam stabilumui yra daug, o aktualiausias uždavinys yra suvaldyti COVID-19 pandemijos neigiamų pasekmių poveikį.

Kandidatas į LB vadovus tvirtino, kad veikdama koronaviruso krizės sąlygomis, Lietuvos finansų sistema parodė atsparumą, tačiau jis pabrėžė, kad „kova su neganda yra nebaigta“.

„Svarbu stiprinti pažangą ir patirtį, atitikties rizikų, kibernetinio saugumo užtikrinimo klausimais, kad Lietuvos finansų sistema galėtų pasitikėti tiek šalies gyventojai, tiek užsienio investuotojai. Norėčiau akcentuoti ir fintech sektoriaus veiklos brandos didinimo svarbą, suderinant tolesnę sektoriaus plėtrą su atidžia ir nuoseklia rizikų stebėseną, atitikties klausimų valdymo. Šie prioritetai neabejotinai būtų mano akiratyje“, – kalbėjo G. Šimkus. 

Seimui ketvirtadienį buvo pateiktas prezidento dekretas į LB valdybos pirmininkus penkerių metų kadencijai skirti valdybos narį G. Šimkų. Seimas dėl šios kandidatūros apsispręs balandžio 1-ąją. 

„Prezidento nuomone, G. Šimkus yra puikus ekonomikos ir finansų ekspertas, turintis ilgametę darbo LB patirtį, savo veiklą grindęs rezultatyviu tarpinstituciniu bendradarbiavimu. Per savo karjerą G. Šimkus demonstravo ir gerus vadovavimo įgūdžius, kuriuos tobulino įvairiose pozicijose. Prezidentas įsitikinęs, kad savo žiniomis, įgūdžiais, tarptautine patirtimi ir subrandinta ilgalaike LB vizija padės siekti finansų sistemos stabilumo ir tvarios ekonomikos plėtros“, – pristatydamas kandidatą teigė prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis. 

G. Šimkus Seimo nariams teigė LB įsivaizduojantis kaip pažangią, modernią, suprantančią  visuomenės poreikius ir dirbančią jos naudai instituciją.  

G. Šimkus LB pradėjo dirbti 2002 metais ir per aštuoniolika darbo šioje įstaigoje metų nuosekliai kilo karjeros laiptais. Valdybos nariu jis yra nuo pernai rugsėjo.

Dabartinio centrinio banko vadovo Vito Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių