Pereiti į pagrindinį turinį

Siūloma rimtai aiškintis, kas kaltas dėl "flyLAL" bankroto aplinkybių

2013-12-11 14:29
BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Seimo Ekonomikos komitetas siūlo Vyriausybei aiškintis skrydžių bendrovės "flyLAL-Lithuanian Airlines" ("flyLAL") bankroto aplinkybes. Be to, Vyriausybė raginama daryti viską, kad Lietuva taptų Latvijos skrydžių bendrovės "AirBaltic" akcininke.

Toks sprendimas komitete priimtas trečiadienį po uždaro posėdžio, kuriame parlamentarai buvo supažindinti su prokurorų pozicija dėl "flyLAL" bankroto.

"Kreipsimės į Vyriausybę, kad būtų išsiaiškinta, kas tuo metu užėmė pareigas ir kaip buvo ginamas valstybės interesas, kai "flyLAL" buvo nuvarytas iki bankroto. Tegu tiria, ar valstybės institucijos 2007-2010 metais viską padarė, ar nebuvo pareigūnų - oro uosto, oro navigacijos - kaltės dėl tokio "flyLAL" likimo. Taip pat tegu aiškinasi, ar Lietuvos pusė nepraras galimybės tapti "AirBaltic" akcininke - perimti apie 40 proc. akcijų", - BNS po posėdžio sakė komiteto vadovas Remigijus Žemaitaitis.

Anot jo, dabar yra visos galimybės "flyLAL" atsitiesti ir tapti "AirBaltic" akcininke - taip būtų atgauta apie 150 mln. litų žalos.

Teismas yra laikinai areštavęs beveik 200 mln. litų vertės "AirBaltic" ir Rygos oro uosto turto, o ekspertai rugsėjį nustatė, kad dėl nesąžiningų "AirBaltic" ir Rygos oro uosto veiksmų maršrutuose, kuriuose dempingo kainomis veikė "AirBaltic", " flyLAL" 2004-2008 metais ir patyrė milijoninių nuostolių. "AirBaltic" ir Rygos oro uostas ginčija tokias išvadas bei jų metodiką.

Anot R.Žemaitaičio, komitetas įtaria, kad "flyLAL" buvo bandoma išstumti iš rinkos, proteguojant "AirBaltic". Jis piktinosi, kad "flyLAL" pasitraukus iš rinkos, Vilniaus oro uosto mokesčiai buvo sumažinti keturis kartus: "Dabar aiškėja, kad viskas buvo daroma, kad ateitų "AirBaltic". Buvo šimtaprocentinis "AirBaltic" protegavimas". 

2009-ųjų sausio pabaigoje "flyLAL" kreipėsi į teismą, kad jai būtų iškelta bankroto byla. Kaip vieną priežasčių įmonės atstovai tuomet nurodė ir nelygią konkurenciją aviacijos rinkoje. Dar 2008 metais " flyLAL" kreipėsi į teismą ir paprašė areštuoti "AirBaltic" ir Rygos oro uostui priklausantį turtą.

"flyLAL" skrydžius nutraukė 2009 metų sausį, o sausio pabaigoje teismas įmonei iškėlė bankroto bylą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų