G. Šimkus: šalies bankai šiemet uždirbo apie 180 mln. eurų pelno

Šių metų pirmąjį pusmetį bankai Lietuvoje uždirbo apie 180 mln. eurų pelno – maždaug tiek, kiek 2018-2019 metais, sako Lietuvos banko (LB) vadovas Gediminas Šimkus.

Tačiau jis pabrėžė, kad antrąjį pusmetį situacija gali pasikeisti dėl įvairių aplinkybių, įskaitant geopolitines.

„Tai, ką turiu už pirmąjį pusmetį, tai yra apie 180 mln. eurų. Tai yra daugiau mažiau tiek pat to pelno, kiek buvo 2018-2019 metais“, – pirmadienį Seimo socialdemokratų frakcijoje teigė G. Šimkus.

„Kalbėti apie pusmetį yra truputį ankstyva, nes per kitą pusmetį situacija gali pasikeisti labai įvairiai. Mes gyvename labai sudėtingu laikotarpiu, kur vyksta neprognozuojami įvykiai, tokie, kaip karas, koronovirusas. Sutinku, kad bankai uždirba pelną ir tas pelnas matuojamas šimtais milijonų. Vėlgi prisiminkime, kad praėjusiais metais bankai buvo papildomai apmokestinti“, – pridūrė LB vadovas.

Dabar 20 proc. pelno mokestį turi mokėti bankai ir kredito unijos, uždirbančios daugiau negu 2 mln. eurų pelno. Įprastas pelno mokesčio tarifas yra 15 proc.

Didesnį bankų pelno mokestį pradėta taikyti prieš kelerius metus – tada jis buvo nustatytas laikinai, bet 2021-ųjų pabaigoje Biudžeto ir finansų komitete buvo nutarta jį padaryti nuolatiniu. Tada komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sakė, kad toks mokestis yra pateisinamas fiskaliniu požiūriu, nes didieji bankai Lietuvoje nemoka mokesčių už dividendus.   

Vien pirmąjį šių metų ketvirtį bankai uždirbo beveik 100 mln. eurų pelno – trečdaliu daugiau negu tuo pat metu pernai, kai jis siekė apie 75 mln. eurų.

Praėjusių metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje veikiantys komerciniai kartu uždirbo 153,1 mln. eurų grynojo pelno – 19,8 proc. daugiau nei tuo pačiu metu 2020-aisiais. Per visus praėjusius metus bankai uždirbo 329 mln. eurų pelno – 17,6 proc. daugiau nei 2020 metais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda

Gėda portretas
Šimkus - tautos gėda.

pensija

pensija portretas
tai jau pensijos bus sukauptos dideles ajajai

as

as portretas
uzdirbo milijonus prarado milijardus
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių