Pereiti į pagrindinį turinį

Spiegel: korumpuotoje ES tebevergauja beveik milijonas žmonių, o nusikaltėliai lobsta

2013-10-16 18:30
DMN inf.
AFP nuotr.

Vokiečių „Der Spiegel“ skelbia iš Europos Parlamento gavęs šokiruojančią žinią: Senąjį žemyną saistančioje Sąjungoje iki šiol vergauja 880 tūkstančių gyventojų, o kas ketvirtas iš jų išnaudojamas seksualiai. Nusikalstamo pasaulio šulai iš tokios veiklos kraunasi milijardus.

Šią ataskaitą pateikė Europos Parlamento CRIM komitetas, atsakingas už organizuotą nusikalstamumą, korupciją ir pinigų plovimą.

Nurodoma, kad organizuotą nusikalstamumą vykdančios gaujos iš „žmogiškųjų išteklių“ kasmet susikrauna 25 milijardus eurų.

Iš viso priskaičiuojama apie 3,6 tūkstančio tarptautinių nusikalstamų grupuočių, kurios be „įplaukų“ iš žmonių išnaudojimo, dar prisiduria ir kitais būdais. Prekyba žmogaus organais ir laukiniais žvėrimis atneša dar 18-26 mlrd. eurų. Kibernetiniai nusikaltimai šalims padaro apie 290 mlrd. eurų žalos.

CRIM komiteto paskelbtame 2014-2019 metų veiklos plane nurodomos visoje ES įsišaknijusios problemos. Esą didžiausią žalą Senajame žemyne daro siaučianti korupcija. Vien viešajame sektoriuje užfiksuota apie 20 milijonų nusižengimų, "klaidų". Tokia žala kasmet atneša 120 mlrd. eurų nuostolių.

Komisija ragina siekti glaudesnio ES narių bendradarbiavimo policijos ir teisėsaugos srityse ir pateikia konkrečius reikalavimus:

  • Europos "mokesčių rojų" panaikinimas; 
  • Neteisėtas balsų pirkimas visur turi būti pripažintas nusikalstamu; 
  • Pinigų plovimu ar korupcija kaltinti asmenys viešajame sektoriuje neturėtų eiti pareigų bent 5 metus; 
  • Visi asmenys, kurie „išnaudoja“ vyriausybės ar verslo trūkumus, neturėtų būti laikomi nusikaltėliais. 

Dėl šios CRIM komiteto ataskaitos ES Parlamentas balsuos jau spalio 23-ąją. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų