Pataria rimtai taupyti žiemai: prieš eidami pirkti maisto – pasiruoškite

  • Teksto dydis:

Net ir sparčiai kylančios kainos gyventojų neišgąsdins, jeigu jie žinos, kaip teisingai taupyti. Kaip elgtis, kad pinigai taip greitai nedingtų iš piniginės, pasakojama LNK reportaže.

Sėkmingas finansų valdymas nėra vien pinigų taupymas. Dalį pinigų verta skirti santaupoms, susikurti finansinį rezervą, dar vadinamu „finansine pagalve“.

Šis finansinis rezervas turėtų padėti susitvarkyti su įvairiais gyvenimiškais nesklandumais, padengti netikėtas išlaidas. Tačiau nereikėtų pamiršti ir ateities planavimo.

„Indėliai Lietuvoje rodo, kad pinigus reikia investuoti, apsaugoti nuo sukčių, padėti kapitalą saugiai.  Ir peržiūrėti savo išlaidas“, – patarė „Swedbank“ finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Pasibaigus vasaros atostogoms tenka grįžti prie ateities planavimo. Patariama sekti, kur išleidžiami pinigai ir pasiruošti artėjančiam rudens, žiemos sezonui.

„Reikėtų šaldytuvuose užsišaldyti tai, ką galime užsišaldyti. Prieš einant į parduotuves peržiūrėkite maisto produktų galiojimą. Tyrimai rodo, kad lietuviai į parduotuves eina iki 23 kartų per mėnesį. Sunku nepirkti to, ko nereikia, jei lankomės taip dažnai“, – sakė J. Cvilikienė.

Prieš einant apsipirkt pašnekovė siūlo pasiruošti, peržiūrėti likučius. Eiti į parduotuvę siūloma su sąrašu, jokiais būdais neiti nepavalgius. Perkant internetu derėtų palyginti kainas.

„Įjungiame profesionalų planavimą, kas padės sutaupyti iki 20 proc. maisto išlaidų“, – patarė J. Cvilikienė.

Laikyti pinigus po pagalve ne tik neprotinga, tai labai nesaugu

Tvariau vartoti pastaruoju metu verčia ir esama situacija su energijos išteklių kainomis. Ekspertė siūlo išjungti nenaudojamus daiktus, naudoti mažiau elektros energijos vartojančias lemputes, taupyti kur tik įmanoma.

„Tiesa, energetikos išlaidos didžiulės. Jei situacija labai sudėtinga, galima bandyti išdėlioti mokėjimus per metus, tartis su tiekėju, ieškoti alternatyvų“, – pasakojo J. Cvilikienė.

Jei situacija su pajamomis itin sunki, primenama apie galimybę pretenduoti į valstybės paramą. Daugiau vaikų turinčios šeimos, mažesnes pajamas gaunantys žmonės turėtų apsvarstyti šią galimybę.

Sutaupyti nepavyks?

„Šis laikotarpis nebus tas, kai pavyks daug sutaupyti, bet manau pavasaris, vasara tikrai leis lengviau atsikvėpti“, – ramino J. Cvilikienė.

Infliacijos rodikliams užkilus, daugelio santaupos nuvertėjo. O investuoja lietuviai dažniausiai į nekilnojamąjį turtą, tačiau būdų įdarbinti pinigus yra ir daugiau.

„Laikyti pinigus po pagalve ne tik neprotinga, tai labai nesaugu. Šiuo laikotarpiu tikrai atsiras dar sukčių. Santaupas geriausia laikyti saugiai, bent jau indėlyje. O investuoti galima nuosekliai, nedidelėmis sumomis. Jei trūksta žinių – konsultacijos nekainuoja“, – pažymėjo J. Cvilikienė.

Ekspertė priminė, kad visada galima rasti specialistą, kuris padėtų su investicijomis. Taip pat visada lieka galimybė investuoti į auksą, žaliavas.

„Jei tikrai turima atliekamų pajamų, vertėtų jas investuoti. Tebūnie tai 10 ar 20, tačiau iki vasaros tai gali tapti rimtesne suma“, – dalijosi J. Cvilikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atsargiai

atsargiai portretas
kad nebūtų kaip su covido taupymais, prisipirkus krūvas maisto, tas pačias krūvas į konteinerį po laiko...

Jums ten

Jums ten portretas
ta morkyte neprimena,ka jums jau 32 metus siulo visos valdzios!?

Ciocė

  Ciocė portretas
Jau kaip jūs nusibodot su savo sušiktom rašliavom,tolygu posakiui*ar gali numirėlis perst*? Duokit normalius visiems pinigus,o paskui pi...kit protą,eikit geriau pamiegot..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių