Pereiti į pagrindinį turinį

Teroras, vardu PSD

2010-05-11 13:50
Įkliuvo: net tie, kurie visus metus mokėjo PSD įmokas, negali būti tikri, kad jų pečių neslegia valstybei nesumokėtų mokesčių akmuo.
Įkliuvo: net tie, kurie visus metus mokėjo PSD įmokas, negali būti tikri, kad jų pečių neslegia valstybei nesumokėtų mokesčių akmuo. / Gedimino Savickio (BFL) nuotr.

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) epopėja pasiekė absurdą – naktinių permainų valstybei skolingi liko net tie jos piliečiai, kurie visus metus sąžiningai mokėjo įmokas.

Staigmena: valdžia iš piliečių pinigus visada paima, bet savo įsipareigojimus ne visada vykdo.

Nemaloni staigmena

Į mokesčių spąstus pakliuvo net sąžiningai praėjusiais metais įmokas mokėję ūkininkai. Žemės ūkyje besidarbuojantys asmenys turi teisę mokėti mažesnę – 24 litų per mėnesį – PSD įmoką. Būtent tiek kas mėnesį 2009 m. mokėjo Birutė (pavardė redakcijai žinoma). Ji su vyru Kauno apskrityje turi ūkį, o jos statusas – ūkininko partnerė.

"Mokesčių mokėtoja esu registruota nuo 2007 m., nuo tada iki šiol savarankiškai moku PSD įmokas. Taip turiu teisę lankytis pas medikus. Tačiau balandį nuėjusi pas gydytoją sužinojau, kad ji manęs nepriims, nes nesu drausta. Nustebau, nes paprastai PSD įmokas moku už ketvirtį į priekį, o paskutinę įmoką buvau sumokėjusi kovą", – pasakojo moteris.

Apsilankiusi teritoriniame mokesčių inspekcijos skyriuje ji sužinojo, kad iš tiesų neturi sveikatos draudimo, nes PSD mokėjimas pertrauktas sausio ir vasario mėnesiais. Negana to, ūkininkė išgirdo, kad už praėjusius metus liko skolinga beveik 600 litų PSD įmokų.

"Paaiškėjo, kad dėl kažkokių priežasčių praėjusiais metais Valstybinė mokesčių inspekcija neturėjo duomenų, jog esu ūkininko partnerė ir turiu mokėti tik 24 litus, o ne 72 litus per mėnesį. Todėl ir susidarė skola. Be to, kadangi buvo skola, PSD įmoka už pirmą šių metų ketvirtį, kurią įmokėjau 2009 m. gruodžio pabaigoje, buvo įskaityta už praėjusius metus, todėl draustumas nutrūko", – dienraščiui skundėsi Birutė.

Institucijos nesikalba

Paaiškėjo, kad visa problema kilo dėl to, jog valstybinės institucijos, nors ir investuojami milijonai į informacines sistemas, nesugeba tarpusavyje keistis informacija. Kad šis vežimas pajudėtų, iki šiol būtina įtraukti gyventojus, jų teikiamus prašymus ir t. t.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) teigimu, iki 2009 m. PSD įmokas už ūkio partnerius mokėjo ūkininkai, o nuo praėjusių metų pradžios – pats žemės ūkio veiklą vykdantis asmuo. Dėl šio pasikeitimo, norėdamas ir toliau kas mėnesį mokėti 24 litus, žemės ūkyje dirbantis asmuo turėjo sužinoti savo žemės ūkio valdos ekonominį dydį, išreikštą EDV, ir apie tai informuoti VMI telefonu. Informaciją apie ūkio ekonominį dydį teikia seniūnijos, rajono savivaldybės žemės ūkio skyriai, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos biurai.

"Tik gavusios gyventojo kreipimąsi šios institucijos informaciją apie žemės ūkio veikla besiverčiančio gyventojo EDV perduoda VMI", – paaiškino Kauno apskrities VMI atstovė spaudai Virginija Vanagienė.

Jos teigimu, kadangi praėjusių metų pradžioje duomenų apie Birutės ūkio valdos dydį nebuvo, ji turėjo mokėti ne 24, o 72 litų dydžio PSD įmoką per mėnesį. "Tai yra 864 litus per 2009 m. Mokesčių inspekcijos duomenimis, pernai ši ūkininkė sumokėjo 288 litus, todėl iki gegužės 3 d. dar turėjo sumokėti 576 litus", – kalbėjo V.Vanagienė.

Pati Birutė iki šiol negalėjo atsistebėti, kodėl VMI neinformuoja gyventojų apie besikaupiančias skolas ar pasikeitusius teisės aktus, mokesčių mokėjimo reikalavimus.

VMI tikina informaciją žemdirbiams apie pasikeitusius mokesčių įstatymus teikusi žiniasklaidoje, per seminarus, kiekvienoje seniūnijoje vykusiuose susitikimuose su žemdirbiais. "Apgailestaujame, kad ponia Birutė apie pasikeitusias mokesčių įstatymų nuostatas sužinojo pavėluotai", – kalbėjo VMI atstovė.

Ištiesė pagalbos ranką

Šioje istorijoje guodžia bent tai, kad po to, kai Birutė kreipėsi į teritorinį VMI skyrių, jos specialistai geranoriškai ėmė ieškoti išeities ir stengėsi pagelbėti pas medikus negalinčiai apsilankyti moteriai.

Kaip jau minėta, kadangi moteris PSD įmoką už pirmą šių metų mėnesį sumokėjo praėjusių metų pabaigoje, ji buvo įskaityta kaip 2009 m. sumokėtų įmokų dalis. Dėl šios priežasties šių metų sausį ir vasarį nutrūko jos draustumas. Taip atsitikus draustumas atsinaujina tik prabėgus trims mėnesiams po to, kai gyventojas tris mėnesius iš eilės moka PSD įmokas. Taigi nors ponia Birutė už ketvirtį į priekį įmoką sumokėjo kovą, jos draustumas bus atnaujintas tik nuo birželio 1 d.

"Atsižvelgdami į susiklosčiusią situaciją VMI specialistai įvertino ne tik 2009 m., bet ir ankstesnių metų ūkininkės sumokėtas PSD įmokas ir apskaičiavo šios įmokos permoką 2008 m., kurią nustatyta tvarka perkėlė į 2010 m. bei susisiekė su Valstybine ligonių kasa, kad draustumas būtų užskaitytas", – pasakojo V.Vanagienė. Taigi poniai Birutei draustumas buvo atnaujintas dar balandį.

Specialistai taip pat įspėja, kad PSD įmokas reikia mokėti už einamąjį mėnesį iki jo pabaigos. Tarkime, už sausį – iki sausio pabaigos, arba už pirmą metų ketvirtį – iki sausio pabaigos.

Valstybė plėšikauja

Įdomu tai, kad dėl PSD įmokų valstybė atrado nežinia kuo pagrįstą būdą pasipelnyti iš gyventojų. Kaip jau minėta, kai žmogus pradeda savarankiškai draustis PSD arba po to, kai nutrūksta draudimas, šis įsigalioja tik po to, kai tris mėnesius iš eilės mokamos PSD įmokos.

Tačiau yra būdas nelaukti trijų mėnesių. Jei gyventojas pas medikus norėtų keliauti jau kitą dieną po to, kai sumokėjo pirmą PSD įmoką, jis papildomai turėtų sumokėti dar 2400 litų. Įdomiausia, kad ši įmoka neįskaitoma kaip PSD, ji mokama tiesiog už tai, kad nereiktų laukti trijų mėnesių. Todėl sumokėjus tūkstančius ir toliau reikia kas mėnesį mokėti PSD įmokas norint, kad draustumas nenutrūktų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų