Trišalėje taryboje – svarstymai dėl atostogų darbuotojų savišvietai

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba pradėjo svarstyti, ar reikėtų įpareigoti darbdavius suteikti iki penkių darbo dienų neapmokamų atostogų per metus darbuotojams savišvietai, kaip siūlo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai.

Vieni tarybos nariai teigia, kad tai reikalinga, tačiau atostogos galėtų būti ir apmokamos, tuo metu kiti pastebi, kad siūlymas perteklinis, be to, neaišku, ar darbuotojas nepiktnaudžiaus. Pasiūlymas toliau bus svarstomas Darbo santykių komisijoje, vėliau taryba jį svarstys iš naujo.

„Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas kalbėjo, kad ne visi darbdaviai sudaro sąlygas kelti darbuotojų kvalifikaciją.

„Dabar galiojančiame Darbo kodekse mokymosi atostogos gali būti suteikiamos, bet tik už mokymąsi pagal formaliojo ar neformaliojo švietimo programas, tačiau ignoruojami tie, kurie nori kelti kvalifikaciją ir tobulėti savarankiškai, ką jie turi daryti po darbo valandų ar savaitgaliais“, – posėdyje sakė L. Savickas.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas sako, kad tikslas yra teisingas, jog žmonės mokytųsi, tačiau priemonė – ne visiškai taikli. Anot jo, dabar Darbo kodeksas leidžia darbdaviams ir darbuotojams susitarti dėl neapmokamų atostogų.

„Kad priemonė būtų tiksli, turi būti du dalykai: žmonės, kurie prašo nemokamų atostogų mokymuisi, ir darbdaviai, kurie jų neduoda. Mes tokios informacijos neturime, kad čia reikėtų pokyčių“, – posėdyje sakė V. Šilinskas.

Profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis sako pritariantis pasiūlymams, tačiau siūlo, kad už tokias atostogas būtų galima ir apmokėti.

„Norėčiau, kad tai skambėtų kitaip, kad už mokymosi atostogas gali būti apmokama, jei tai aptarta kolektyvinėje sutartyje“, – teigė jis.

Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas teigė, kad siūlymas yra geras ir ateityje turėtų perspektyvas, nes darbdaviai ne visada nori suteikti nemokamų atostogų.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis sakė abejojantis dėl to, kaip turėtų būti suprantama savišvieta, kad nemokamomis atostogomis darbuotojai nepiktnaudžiautų.

„Tai labai platus dalykas ir darbdaviui suprasti, nes savišvieta gali būti labai tikslūs dalykai, kaip kursai, bet gali būti, kad eisiu knygą skaitysiu ir tobulinsiu savo filosofiją. Tai atviras klausimas, kaip tai įsivertinti“, – posėdyje sakė jis.

A. Romanovskis taip pat svarstė, kad galbūt galėtų būti skiriamos penkios neapmokamų atostogų dienos per metus, kurias darbuotojas galėtų panaudoti pagal poreikį.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius sakė iš esmės didelių prieštaravimų neturintis. Jis pritaria, kad atostogos nebūtų apmokamos, tačiau „diskusijai dar yra vietos“.

Tuo metu Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas sakė, kad reikalavimas yra perteklinis. Anot jo, darbdaviai ir dabar suteikia nemokamas atostogas besimokantiems darbuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių