Tyrimas: norinčiųjų kurti savo verslą lietuvių padaugėjo iki 19 proc.

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų noras imtis verslo per pusmetį sustiprėjo – per vienerius–trejus metus savo verslą sukurti planuoja 19 proc. gyventojų. Tuo metu tokių planų neturi 52 proc., rodo SEB banko užsakymu atlikta apklausa.

Lietuvoje norinčiųjų kurti savo verslą per pusmetį padaugėjo nuo 14 proc. iki 19 proc., Latvijoje – nuo 17 proc. iki 18 proc., o Estijoje – nuo 20 proc. iki 23 proc., pirmadienį pranešė SEB.

SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė teigė, kad geopolitinės įtampos ir neapibrėžtumo įtaka verslumui silpnėja.

„Gerėjant ekonomikos augimo prognozėms atsigavo ir visuomenės noras imtis verslo – suspėti į traukinį, kai ekonomikos ciklas vėl pradės sparčiau judėti aukštyn“, – pranešime sakė E. Dovbyšienė.

Pasak jos, tarp kliūčių, trukdančių pradėti verslą, lietuviai mini žinių ir įgūdžių stoką, nepasitikėjimą savo idėja ir pradinio kapitalo trūkumą.

Apklausos duomenimis, daugiau nei pusė – 58 proc. steigti savo įmonę planuojančiųjų lietuvių teigė, kad kol kas neturi tinkamos verslo idėjos, 26 proc. – dar tik ją plėtoja, bet įmonės dar neįregistravo.

Rugpjūtį apklausą atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Joje dalyvavo po tūkstantį Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų nuo 18 iki 74 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nespesi atsidaryti jau stoves prie duru kokia VMI ......ir banda tikrintoju .....

Nu

Nu portretas
Labai palanku pradėti naują verslą, nes susimokėti už įmonės ar individualaus verslo registravimą, mokėsi teisininkui, apskaitininkės, susimokėti Sodrai ir VMI, dar prisistatys įvairių tarnybų, jiems mokėsi grynais ir vokelyje. Dar mokėsi už "stogą" nes kitaip iš viso tavęs kartu su tavo verslu neliks. Dar mokėsi atlyginimus kitiems ir jie bus nuolatos su nedarbingumo lapeliais ir tave su visa įmone nuolat skųs darbo inspektoriams ir STT ar FNTT. Dar pakeis mokesčių tvarką ir tavo dabartinis verslo planas sužlugo. Dar brangs dujos, elektra, nuoma, šildymas ir darbo jėga bei paslaugos. Ir jau tada pamatysi, kad tu likai ir be verslo, ir be pinigų, ir be namų, be sveikatos ir su skolomis, o šeimos nariai tave paliko.

Liet.

Liet. portretas
Koks palankus metas kurti versla........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių