Pereiti į pagrindinį turinį

V. Jukna: turime įrodyti, kad užkrėsta produkcija nepasieks Rusijos

2014-02-12 09:02
BNS inf.

Lietuva Rusijai turės įrodyti, kad produkcija iš ekstremalios padėties rajonų, kur rasta afrikiniu kiaulų maru užsikrėtusių šernų, nepateks į prekybą, teigia žemės ūkio ministras.

R. Vilimo / Fotobanko nuotr.

Lietuva Rusijai turės įrodyti, kad produkcija iš ekstremalios padėties rajonų, kur rasta afrikiniu kiaulų maru užsikrėtusių šernų, nepateks į prekybą, teigia žemės ūkio ministras. Vigilijus Jukna sako kol kas negalintis prognozuoti, kaip pavyks susitarti su Maskva dėl kiaulienos eksporto draudimo, tačiau daugiau aiškumo tikisi po susitikimo Maskvoje su Rusijos kolega.

„Šis susitikimas vyksta mano iniciatyva dėl afrikinio kiaulių maro situacijos. Ministrui pristatysiu, kokių priemonių ėmėmės ir kokių priemonių imsimės. Taip pat kalbėsimės dėl užtikrinimo, kad produkcija iš tų rajonų nepasieks (prekybos - BNS). (...) Kalbėsimės apie tai, kaip šiuo metu užtikrinamas produkcijos atsekamumas ir kokia kontrolė bus papildomai taikoma“, - BNS sakė V.Jukna.

Anot jo, Lietuva siekia parodyti, jog užtikrino produkcijos kontrolę ir garantuoja, kad iš pavojingų teritorijų maistas nepatenka į rinką.

V.Jukna teigė kol kas negalįs prognozuoti, kada būtų galima išspręsti mėsos eksporto draudimo į Rusiją klausimą, tačiau daugiau aiškumo tikisi po susitikimo su Nikolajumi Fiodorovu.

„Tai jau nėra vien Lietuvos klausimas, bet visos Europos Sąjungos, tad prognozuoti kol kas negaliu, nes daug kas priklausys ir nuo pačios Europos Sąjungos. Tikslesnes prognozes galbūt galėsiu pasakyti grįžęs iš Maskvos“, - BNS sakė V.Jukna.

Padėtį antradienį Vilniuje svarstė Baltijos valstybių, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Europos Komisijos atstovai, tačiau žemės ūkio ministras teigė kol kas neturintis informacijos apie jo rezultatus.

Lietuvoje nušautuose šernuose radus maro užkratą, praėjusią savaitę Rusija uždraudė kiaulių ir kiaulienos importą iš visos Europos Sąjungos. EK tai pavadino neproporcinga priemone bei paragino Rusiją pradėti konstruktyvias derybas.

ES dėl afrikinio kiaulių maro prieš kelerius metus taip pat uždraudė kiaulienos importą iš Rusijos.

Pernai per 11 mėnesių iš Lietuvos į Muitų sąjungos valstybes išvežta beveik 300 veislinių kiaulių, 8 tūkst. tonų kiaulienos, 3 tūkst. tonų dešrų, 1,8 tūkst. tonų  kitų kiaulienos gaminių. Per metus Lietuva visose rinkose parduoda apie 1 mln. kiaulių.

ES kasmet į Rusiją eksportuodavo 500 tūkst. tonų kiaulienos, arba 30 proc. viso mėsos eksporto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų