Valdantieji: įmonių valdybų dauguma – iš valstybės tarnautojų

Valdantieji nusiteikę pakeisti valstybės ir savivaldybių įmonių valdybų sudarymo tvarką – siekiama sumažinti nepriklausomų narių, juos pakeičiant valstybės tarnautojais.

Dabar Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas numato, kad į valdybas turi būti skiriami ne tik valstybės tarnautojai – nepriklausomi nariai turi sudaryti ne mažiau kaip pusę valdybos. 

Valdantieji siekia, kad nepriklausomų narių turi būti tik penktadalis.

Seimas antradienį atmetė Ekonomikos komiteto išvadą, kuria siūlyta pataisas grąžinti  iniciatoriams tobulinti: už komiteto siūlymą balsavo 23 Seimo nariai, prieš – 26, o susilaikė 18.

Po šio balsavimo Seimas pataisas svarstyti perdavė Biudžeto ir finansų komitetui. Pataisos bus svarstomos skubos tvarka, sprendimą numatoma priimti iki liepos.  

„Jeigu prastumsite, prezidentas vetuos. Be reikalo vargstate“, – įspėjo konservatorius Sergejus Jovaiša.

Seimas antradienį palaikė prezidento Gitano Nausėdos vetuotas Kelių direkcijos pertvarką į valstybės įmonę numatančias pataisas. Tai reiškia, kad po pertvarkos pusė valdybos narių liks nepriklausomi, tačiau jeigu Seimas priims Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pakeitimus, kitaip bus formuojama ir direkcijos valdyba – joje bus valstybės tarnautojų dauguma.

G. Nausėda, vetuodamas Kelių direkcijos pertvarką, pasisakė prieš nuostatą, kad dauguma jos valdybos narių būtų valstybės tarnautojai.

Valdantieji sako, kad Kelių direkcija įgyvendins Vyriausybės programas, todėl tuo turi rūpinti valstybės tarnautojai.

Opozicijos atstovai įsitikinę, kad iš valstybės atstovų sudarytos valdybos ne tik prieštarautų Lietuvos įsipareigojimams Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), bet ir netenkintų valstybės institucijų, nes nėra norinčių valdybose dirbti darbuotojų.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių