Pereiti į pagrindinį turinį

Verslininkai: investuotojus atbaido biurokratija (dar papildyta)

2009-09-15 12:17
Verslininkai: investuotojus atbaido biurokratija (dar papildyta)
Verslininkai: investuotojus atbaido biurokratija (dar papildyta) / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Veiklos dešimtmetį šiandien švenčianti asociacija „Investuotojų forumas“ surengė tarptautinių ir Lietuvos investuotojų forumą su Vyriausybe. Valdžia asociacijai linkėjo ir toliau sėkmingai dirbti, o verslininkai nepagailėjo priekaištų dėl gerokai parūdijusio biurokratinio mechanizmo.

Sostinėje šiuo metu vykstančiame forume daugiausia kalbama apie verslo aplinką Lietuvoje, investicinio klimato gerinimą bei Lietuvos patrauklumo tiesioginėms užsienio investicijoms stoką.

Valdininkų armijos galia

Verslininkai įvertino valdžios pastangas kovojant su krize, tačiau išsakė ir ne vieną priekaištą bei pageidavimą. Verslininkų teigimu, dabartinė valdžia iš tikrųjų stengiasi padėti įmonėms, aukščiausiuose sluoksniuose – ministerijose ir Vyriausybėje šios pastangos esą aiškiai matomos.

Pavyzdžiui, supaprastinta dalis mokesčių ir dirbančiųjų Lietuvoje užsieniečių šeimų imigracija.

Pagrindinė problema yra atsainus vidurinės grandies valdininkų požiūris. Kitaip tariant, verslo projektai pradeda judėti tik tuomet, kai bendrovių atstovams pavyksta prasibrauti iki ministro ar premjero.

„Problema yra vidutinio lygio valdininkija. Jei ministras kažkokiam projektui pasako „taip“, bet ministerijos valdininkai turi kitą nuomonę, jie nesunkiai gali sužlugdyti bet kokių ministrų sprendimus“, - biurokratinio aparato veikimą aiškino „Investors‘ Forum“ valdybos pirmininkas ir Rolandas Valiūnas.

Jo nuomone, šalies valdžia turėtų kur kas griežčiau prižiūrėti valdininkus, apskričių administracijas, savivaldybes ir kitų organizacijų darbuotojus.

Sprendimai užtrunka per ilgai

Kita jau dešimtmetį nesprendžiama problema - žemės klausimai. Esą bet kokie sprendimai užtrunka per ilgai. Beje, iš dalies dėl atsainaus tų pačių valdininkų požiūrio. Tiesa, verslininkų nuomone, reikėtų keisti ir tam tikrus įstatymus.

„Palanki mokestinė sistema ir lengvatos nėra vienintelis dalykas, viliojantis investuotojus. Nė vienas sveiko proto verslininkas nenorės eiti į šalį, kurioje nuo to laiko, kai jis nusižiūri žemės sklypą, iki to, kai, jau jį įsigijęs pradeda veiklą, praeina maždaug dveji metai. Tie metai – sugaištas laikas ir prarasti pinigai. Verslininkai greičiau pasirinks kitas šalis, kur sprendimai priimami greičiau“, - dėstė R.Valiūnas.

Į Lietuvą sunku atvykti

Tarp pagrindinių problemų, atšaldančių investuotojų norą dirbti Lietuvoje „Investuotojų forumo“ nariai minėjo ir „Sodros“ „lubų“ nebuvimą, prastą nemažos dalies gyventojų išsilavinimą, neliberalius darbdavių ir darbuotojų santykius bei emigraciją. Esą jau dabar negalime pasiūlyti tiek IT specialistų ir kitų sričių darbuotojų, kiek reikia didelėms tarptautinėms įmonėms.

Be to, Lietuva pastaruoju metu nebeturi pigios darbo jėgos, taigi praranda ir konkurencingumą.

„Darbo įstatymai dabar gerokai palankesni darbuotojams, tai yra labai gerai ir gražu, tačiau tai atstumia užsienio investuotojus“, - sakė „Investuotojų forumo“ valdybos pirmininkas.

Neturime ir gamtinių išteklių, tad reikia sugalvoti kitų būdų, kaip privilioti investuotojus, o šių dabar Lietuvai reikia kaip niekada. Tai pripažino ir premjeras Andrius Kubilius, sveikindamas „Investuotojų forumo“ narius. Kliudo ir prastas susisiekimas su Lietuva.

Tačiau premjekras Andrius Kubilius tikina, kad valdžia po truputį sprendžia problemas. Esą dabar labai daug laiko ir jėgų atima kova su krize, tačiau  tam tikri dalykai yra daromi.

"Turime įrodyti, kad esame geresni už Taliną ar Varšuvą. Bet tam reikia išspręsti senas problemas, kurias išvardijote. (...) "Investuotojų forumo" nariai daugeliu klausimų yra teisūs. Kai kurie darbo santykius reguliuojantys įstatymai turi būti keičiami", - forume kalbėjo A.Kubilius. - Ir tikrai matome daug problemų biurokratijoje, bet žadame spręsti šias bėdas. Vietos valdžiai reikia suteikti daugiau galios. Be to, yra kuriami tam tikri instrumentai, kurie sumažins naštą biurokratijos verslui. Kalbant apie darbo jėgą, manau, kad padarėme didelę pažangą. Padaryta švietimo sistemos reforma. Universitetuose ir kitose mokslo įstaigose jau atsižvelgiama į verslininkų norus. Tad, manau, kad sugebėsime susidoroti su darbuotojų išsilavinimo ir profesionalios darbo jėgos trūkumo problemomis".

Beje, forumo dalyviai surašė visa tai, kas buvo aptarta per diskusiją ir besibaigiant dienai įteikė A.Kubiliui jo paties pažadus. Tarp jų atsirado ir biurokratijos mažinimas, vidaus rinkos apsaugos gerinimas, mokesčių verslui mažinimas, valdžios nuspėjamumas, pastovumas ir tęstinė politika, lengvesnis susisiekimas su šalimi bei tinkamas jaunimo švietimas.

 

Faktai apie „Investors' Forum“

Prieš 10 m. Lietuvoje dirbę 6 užsienio investuotojai nutarė įsteigti asociaciją, kurios misija – siekti palankaus investicinio klimato Lietuvoje. Dabar „Investors' Forum“ vienija stambiausius ir aktyviausius investuotojus Lietuvoje. Šiuo metu asociacija vienija per 40 narių, tarp kurių yra bankai, telekomunikacijų, audito, logistikos bei kitų sričių bendrovės, kurių bandra apyvarta siekia daugiau nei 18 mlrd. litų per metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų