Vertėtų sunerimti: pensijų sistema lietuviams – neperkandamas riešutas

Lietuvos gyventojų žinios apie šalyje veikiančią pensijų sistemą bei jos pakopų ypatybes vis dar pasižymi spragomis.

Nors II pakopoje asmeniškai dalyvauja ir savo pensijai kaupia 1,3 mln., arba apie 90 proc. Lietuvos dirbančiųjų, kas dešimtas šalies gyventojas nemano, kad šios santaupos yra privati nuosavybė, ir beveik tiek pat netiki, kad jas galima paveldėti, teigiama II pakopos fondus valdančias bendroves vienijančios Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) pranešime.

Pasak asociacijos, didžioji dalis gyventojų žino esmines II pakopos savybes, tačiau teiraujantis apie smulkesnes detales didesnė dalis žmonių atsako neteisingai.

Gyventojų apklausą sausį atlikusios bendrovės „Spinter tyrimai“ duomenimis, 74 proc. gyventojų pritaria teiginiui, kad joje kaupiamos lėšos yra privati nuosavybė, taip pat 67 proc. patvirtino, kad jos paveldimos. Vis dėlto apklausos metu gyventojams buvo sudėtinga atsakyti į klausimą, kaip šios santaupos padidins asmenines pajamas jau išėjus į pensiją.

„Šalies gyventojų žinios, kokie yra II pensijų pakopos ypatumai, patvirtina tai, kad geriausiai žinoma jos esmė: tai yra privačios santaupos, mirties atveju jas paveldi artimieji. Ir nors šis finansinis instrumentas sukurtas taip, kad būtų ne tik prieinamas, bet ir suprantamas kiekvienam, akivaizdu, kad pagrindinis iššūkis slypi būtent detalėse“, – sakė LIPFA prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Kaip skelbiama pranešime, apklausos metu paaiškėjo, kad didelė dalis gyventojų klysta ir dėl esminių II pakopos savybių. 10 proc. respondentų šalyje nemano, kad II pakopos fondų kaupiamos ir investuojamos gyventojų lėšos yra privačios, dar 13 proc. galvoja, kad ir nepaveldimos.

Tuo metu 63 proc. gyventojų teigė žinantys, kad kaupimą II pakopoje finansiškai skatina valstybė, tačiau 12 proc. apklausos dalyvių buvo įsitikinę, jog asmeninio kaupimo valstybė neskatina.

„Nors prieš porą dešimtmečių Lietuvoje įdiegtą II pakopą renkasi absoliuti dauguma dirbančiųjų, tačiau pagal apklausos rezultatus matome, kad trūksta suvokimo, jog tai yra valstybės pasirinktas įrankis, skirtas padėti susidoroti su prastomis demografinėmis tendencijomis bei jų auginamu krūviu „Sodrai“, atitinkamai skatinamas ir finansiškai“, – teigė Š. Ruzgys.

Jo manymu, galima daryti išvadą, kad žmonėms sunkiausia pamatyti II pakopos naudą ir įtaką gyvenimo kokybei ateityje.

„Net 42 proc. apklausos dalyvių pripažino, kad nežino, jog II pakopoje sukauptos lėšos būsimą „Sodros“ pensiją papildys apie 20 proc. dabartinių pajamų. Jeigu II pakopos pensijų fondai toliau bus traktuojami kaip dar viena vieta, kur galima tiesiog „pasidėti“ pinigus, bijau, kad turėsime finansinių ir socialinių iššūkių valstybės mastu, nes akivaizdžiai trūksta supratimo, jog kaupimas pirmiausiai yra asmeninė nauda“, – prognozavo Š. Ruzgys.

Nuo šių metų pradžios įdiegus gyvenimo ciklo fondų modelį, kuomet investicijos tampa konservatyvesnės kartu su didėjančiu kaupiančiojo amžiumi, tikimasi subalansuoti gyventojų pensijų santaupų investicijų riziką. Iki šiol dauguma II pakopos dalyvių laikėsi konservatyvesnės, nei tiktų pagal amžių, pozicijos ir buvo linkę investuoti labai atsargiai.

LIPFA prezidento vertinimu, atsivėrusi galimybė savo pensijai užsidirbti finansų rinkose ateityje valstybės išmokamą pensiją gali padidinti maždaug penktadaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

čempionas ,

čempionas , portretas
apie kokio balanso pakopas sistemoj,dalinti, priklauso mano darbo stažo 35metus išdirbk te tau už tavo darbo vaisius, juk mokėjai sodrai mokėsčius ir abelnai kiek mes nešame ant savo sprando tu mokėsčiu sukurtu, nesuprasi, toliau ,gerai aš turiu darbo stažo 44, m, ir viso darbo dirbtu metu, 56m, žmona išdirbo, 40 m, vienoj istaigoj, pensijos dydis 420euru, mėn, mano už stažo 44metus 407 eurai, neskaitant dar 12 metu, dirbtu, kur ir kokios pakopos juk visas šitas šlamštas yra sugalvotas sodink biurokratinius vyngius sau į nauda imk, ir griauk sodros tikru dirbančiu žmonių suneštais pinigais, o kas iš tikro lobsta ir turi nauda tyla, užtenka kubilius jau mus išdurė, dirbančius pensininkus, kiek praradome,kas gražino, tėvynės labui padovanojom, ir stambia suma nubarškino, nuo mūsų,

To cha

To cha portretas
Totalu gryba supjovei!!!

alisa

alisa portretas
gal uzkaskit savo pinigelius i zeme,kad pinigu medis uzaugtu...Nu bet ir patiklus lietuviai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių