Viceministrė: savivalda gydymo įstaigas galės atleisti nuo NT mokesčio

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijai siūlant palikti nekilnojamojo turto (NT) mokesčio lengvatą privačioms medicinos įstaigoms, finansų viceministrė sako, kad sprendimą, atleisti nuo mokesčio ar jį sumažinti, turi priimti savivalda.

„Bendras yra principas, kad (medicinos įstaigas – BNS) įtraukti į bazę, o atleidimas (nuo mokesčio – BNS) yra savivaldos teisė“, – trečiadienį Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje teigė viceministrė Rūta Bilkštytė. 

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė siūlė palikti NT lengvatą – pagal ją medicinos įstaigos nemoka NT mokesčio. Pasak jos, lengvatos naikinimas turės neigiamą poveikį, ypač privačioms gydymo įstaigoms, į kurias eina vis daugiau gyventojų. 

„Turint dabartinę tokią sveikatos apsaugą, kai gydytojai išeina iš darbų ir sveiktos priežiūra yra sudėtingai užtikrinama visiems gyventojams, todėl privati medicina tampa nebe prabanga, o būtinybė. Tas mokesčio atsiradimas joms reiškia, kad turės susimažinti plotą, kuris reikalingas paslaugų teikimui. Vadinasi, visus ligonius sugrūs“, – komitete kalbėjo D. Čibirienė.

„Gal gydymo įstaigas reikėtų skatinti turėti didesnius plotus. (...) Valstybei turėtų labiau rūpėti gyventojai, o ne tik to mokesčio surinkimas“, – pridūrė ji.

Dabar mokesčio tarifas siekia 0,5-3 proc. NT mokestinės vertės, tačiau sveikatos priežiūros įstaigos jo nemoka. 2021 metais šia lengvata pasinaudoti galėjo 2162 įstaigos, o jų nesumokėta suma siekė 1,6 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekonomistas

ekonomistas portretas
Jokių išimčių lengvatų NT mokesčio įstatyme neturi būti. Pirmą kartą bus visiems sunku, bet viskas susitvarkis sekančiais metais ir viską užmiršime.Kur pakils kainos, įkainiai, kur pakils atlyginimai, susiras papildomo darbo pajamų, padidės socialinės išmokos ar valstybinis finansavimas ir gausis visuotinis persiskirstymas. Dėl ko prikaišiojama Lietuvai iš ES ekspertų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių