Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje Rusijos ir EK atstovai tariasi dėl kiaulių maro

2014-02-11 08:48
AFP nuotr.

Europos Sąjungai ir Rusijai derantis dėl kiaulienos importo draudimo, Lietuvoje antradienį posėdžiauja Rusijos, Baltarusijos, Baltijos valstybių, Lenkijos ir Europos Komisijos atstovai. Lietuvoje aptikus afrikinį kiaulių marą, kuris šalį pasiekė iš Rusijos per Baltarusiją, Rusija uždraudė kiaulienos importą iš visos ES.

Posėdyje bus pristatyta maro kontrolė Lietuvoje, Baltarusijoje ir Rusijoje, priemonės užkratui sustabdyti, taip pat, kokių priemonių imamasi kitose Europos Sąjungos šalyse, siekiant apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos. Be to, bus kalbama apie Rusijos pritaikytus kiaulienos produktų prekybos apribojimus.

Lietuvos Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius pirmadienį teigė, kad tikisi su Rusija pasiekti susitarimą, kad kiaulių eksportas būtų uždraustas tik iš tų regionų, kuriuose aptiktas užkratas, o ne iš visos ES. Anot jo, reikia pasiekti kompromisą, kad nebūtų veliamasi į kraštutinumus ir kreipiamasi į Pasaulio prekybos organizaciją.

Anot jo, su Baltarusijos atstovais bus tariamasi dėl švelnesnių sankcijų lietuviškiems pašarams.

Lietuvoje nušautuose šernuose radus maro užkratą, praėjusią savaitę Rusija uždraudė kiaulių ir kiaulienos importą iš visos Europos Sąjungos. EK tai pavadino neproporcinga priemone bei paragino Rusiją pradėti konstruktyvias derybas.

Europos Sąjungos plėtros komisaras Stefanas Fuele (Štefanas Fiulė) pareiškė, kad neradus sprendimo, bendrija kreipsis į PPO dėl prekybos ribojimo. Rusijos veterinarijos tarnybos ("Rosselchoznadzor") vadovas Sergejus Dankvertas pirmadienį pareiškė, kad Rusija taip pat žada kreiptis į PPO.

ES kasmet į Rusiją eksportuoja 500 tūkst. tonų kiaulienos, arba 30 proc. viso mėsos eksporto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų