VMI: 445 įmonės išmokėjo beveik 18 mln. eurų dividendų

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas (VMI) Artūras Klerauskas sako, kad 445 įmonės išmokėjo beveik 18 mln. eurų dividendų, nors turi mokestinę nepriemoką, kurios suma yra 30,2 mln. eurų.

„Atitinkamai nustatėme, kad apie 80 įmonių, kurios yra sukaupusios daugiau kaip 220 mln. eurų mokestinę nepriemoką, tuo pačiu metu savo sąskaitose turi dideles pinigines lėšas – apie 100 mln. eurų“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė A. Klerauskas.

Jis pateikė pavyzdį, kai įmonė, vykdydama turto nuomos veiklą, naudojasi pagalba ir yra nesumokėjusi daugiau kaip 1,5 mln. eurų pelno mokesčio, tačiau piniginių lėšų likutis šių metų vasario mėnesį sąskaitose sudarė beveik 1,7 mln. eurų.

„Bendrovės akcininkams metų pabaigoje buvo sumokėta palūkanų už bendrovei suteiktas paskolas, kurių bendra suma siekia iki 3 mln. eurų. Vėlgi, naudojantis suteiktomis galimybėmis atidėti mokesčius, nuo spalio mėnesio bendrovė į biudžetą sumokėjo sumą, nesiekiančią tūkstančio eurų“, – sakė A. Klerauskas.

Kitas pavyzdys, kai įmonė, vykdydama farmacijos prekių didmeninę prekybą, kai veikla yra tęsiama, turi mokestinę nepriemoką, siekiančią pusę milijono eurų.

„Pardavimai yra sumažėję neženkliai. Metų pabaigos duomenimis, bendrovė dirbo pelningai ir gavo apie 400 tūkst. eurų pelno – 30 proc. daugiau nei 2019 metais. Metų pabaigoje bendrovė išmokėjo daugiau kaip 200 tūkst. eurų dividendų ir tuo pačiu metu prašo pagalbos iš valstybės“, – sakė A. Klerauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Akcinių bendrovių įstatyme nurodyta, jog bendrovė, per nustatytą terminą nesumokėjusi nustatytų mokesčių, negali mokėti dividendų.

„Įstatymas nurodo, kad akcininkas turi grąžinti įmonei dividendus, jeigu jie buvo išmokėti pažeidžiant šio įstatymo imperatyvias normas“, – sakė A. Klerauskas.

„Galima daryti išvadą, kad dividendų išmokėjimo faktas vertintinas kaip patvirtinimas, jog įmonės veikla yra stabili ir neturi finansinių sunkumų“, – pridūrė VMI viršininko pavaduotojas.

Visgi, jo teigimu, atsižvelgiant į situaciją, kurioje yra Lietuvos verslas, VMI sudarys galimybę įmonei pateikti paaiškinimus, papildomą informaciją, taip pat kokių veiksmų bus imamasi siekiant atstatyti finansinę bendrovių padėtį.

„Tik įvertinus visą informaciją, visas aplinkybes, priimsime sprendimus dėl mokesčių mokėtojų įtraukimo į pagalbos gavėjų sąrašus arba atitinkamai dėl jų išbraukimo iš esamų sąrašų“, – sakė A. Klerauskas.

Jis nurodė, kad per pandemijos laikotarpį mokesčių sumokėjimo atidėjimai pritaikyti daugiau nei 55 tūkst. mokesčių mokėtojų, tarp jų daugiau nei 26 tūkst. juridinių asmenų ir apie 29 tūkst. gyventojų

Per visą laikotarpį atidėtas daugiau kaip 752 mln. eurų mokesčių sumokėjimas į valstybės biudžetą.

„Tuo pačiu metu mokesčių mokėtojai galėjo kreiptis į VMI dėl mokestinių paskolų sutarčių sudarymo. Tokia galimybe jau pasinaudojo daugiau kaip 7 tūkst. mokesčių mokėtojų, iš jų – daugiau kaip 5 tūkst. juridiniai asmenys“, – sakė A. Klerauskas.

Jo teigimu, daugiausia mokesčių atidėta didmeninės ir mažmeninės prekybos, apdirbamosios gamybos, apgyvendinimo, maitinimo paslaugų, transporto ir saugojimo, statybos sektoriams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių