VMI akylai stebi internetinius prekeivius: gyventojai tiesiog negali išvengti mokesčių

  • Teksto dydis:

Daugėjant internetinių prekeivių, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) akylai stebi, ar tokie prekeiviai deklaruoja savo pajamas ir susimoka mokesčius. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su VMI Kontrolės departamento vyresniuoju patarėju Rolandu Puncevičiumi. Jis sako, kad kiekvienais metais dėmesys elektroninei komercijai tik didėja.

– Visų pirma, kiekvienais metais mokesčių administratorius vis didesnį dėmesį skiria asmenims, tiek juridiniams, tiek fiziniams, kurie savo veiklą perkėlė į elektroninę erdvę. Jie vykdo įvairias stebėsenos, monitoringo programas, kurių metu identifikuoja rizikingiausius mokesčių mokėtojus ir vykdo jų kontrolę, jog jie mokėtų mokesčius.

– Internetinė platforma „Ebay“, arba kaip daug kas mėgsta sakyti – didžiausia pasaulio turgavietė, jau pradėjo skatinti smulkiuosius pardavėjus iš Lietuvos. Kokia mokesčių inspekcijos patirtis su elektroninėje erdvėje veikiančiais smulkiaisiais pardavėjais?

– Viena mūsų kryptis ir yra orientuota į tokias platformas: „Ebay“, „Etsy“, „Allegro“, „Amazon“. Mes skiriame ypatingą dėmesį, identifikuojame ūkio subjektus, kurie yra įsiregistravę kaip paslaugų tiekėjai ar prekių pardavėjai iš Lietuvos. Pagal tuos asmenis susigeneruojame, kiek prekių jie yra pardavę, matome pagal žmonių atsiliepimus. Pagal tai potencialiai paskaičiuojame vidutines prekių vertes, įvertiname, kokios pajamos yra uždirbtos ir pagal tai atsirenkame tuos mokėtojus, kurie deklaruoja ne visas pajamas. O tada jau vykdome standartinius kontrolės veiksmus.

– Anksčiau VMI dažnai sakydavo, kad internetiniai prekeiviai linkę nemokėti mokesčių. Kokia situacija dabar, kai tos elektroninės prekybos yra labai daug?

– Pati elektroninė prekyba arba elektroninė komercija yra labai plati. Jeigu mes pradėsime nuo įvairių elektroninių parduotuvių, įvairių tarptautinių platformų, pereisime prie prekiautojų kriptovaliutomis, prie asmenų, kurie užsiima įvairiais pokerio lošimais, nekilnojamojo turto nuoma per įvairias platformas – visa tai telpa po elektronine komercija. Todėl darbo turime tikrai nemažai. Tačiau mūsų padalinys kiekvienais metais plečiasi, daugėja atliekamų kontrolės veiksmų, didėja nustatyti rezultatai. Jeigu kalbėtume apie apie tai, kad viskas nedeklaruojama, tai tikrai negalėčiau taip pasakyti. Vis daugiau matome asmenų, kurie savanoriškai pradėjus vykdyti individualią veiklą ją įregistruoja ir atitinkamai deklaruoja mokesčius. Pažeidimai nustatomi įvairūs. Turime tokių atvejų, kai veikla būna neregistruota, nedeklaruojamos pajamos, bet dažniau pasitaiko tokių atvejų, kad laiku neįvykdomos tam tikros mokestinės prievolės, pavyzdžiui, pasiekus 45 tūkst. ribą atsiranda prievolė registruotis pridėtinės vertės mokesčiui (PVM) mokėti. Labai dažnai tas terminas praleidžiamas ir PVM nesumokamas.

Jeigu atsirastų tokių ūkio subjektų, kurie prievolių nevykdytų, būtų imtasi vienokių ar kitokių priemonių.

– Tų platformų yra visokių. Pavyzdžiui, „Ebay“ ar „Amazon“ – šios platformos bendradarbiauja su mokesčių prievaizdais. Tačiau tikriausiai yra ir trečiųjų šalių internetinių platformų, kurios galbūt neteiktų jums kokios nors informacijos. Kaip sukontroliuoti tuos, kurie stengiasi prekiauti, bet nenorėtų susimokėti mokesčių?

– Mes turime įvairių metodų. Dažniausiai judame pagal pinigus. Matome, kokios platformos kokias pinigų atsiskaitymo priėmimo formas naudoja. Pinigus priimančių finansinių įstaigų mokesčių administratoriai mums pateikia tokius duomenis. Jeigu mes duomenų negauname iš pačių platformų, kreipiamės į pinigus priimančias įstaigas ir gauname iš jų. Bet jeigu kalbėtume apie pačias platformas, reikėtų nepamiršti ir to, kad veikia tarptautinės darbo grupės, kurios siūlo įvairius teisinius reglamentavimus. Kaip tik vienas jų buvo priimtas ir įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d., kai visos platformos turės teikti duomenis apie jose prekiaujančius tiek fizinius, tiek ir juridinius asmenis, apie jų gautas pajamas. Ta gauta informacija automatiškai sukris į gyventojo preliminarias deklaracijas ir gyventojas tiesiog negalės išvengti nesusimokėjęs privalomų mokesčių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar į tai įsijungs trečiosios šalys? Juk ten elektroninė komercija yra neįsivaizduojamo dydžio.

– Joms taip pat atsiranda naujos prievolės įsiregistruoti bent vienoje ES valstybėje ir per tos valstybės mokesčių administratorių teikti duomenis apie visus Europoje per tas platformas veiklą vykdančius asmenis.

– Ką reiškia, jeigu jie to nepadarys? Ar jie iš viso negalės prekiauti?

– Logika yra tokia, kad kiekvienas turi įsiregistruoti ir teikti duomenis. Jeigu atsirastų tokių ūkio subjektų, kurie prievolių nevykdytų, būtų imtasi vienokių ar kitokių priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NEPAMIRŠKIT

NEPAMIRŠKIT portretas
VMI TIKRINTI AR PREKYBOS VIETOSE, ne didžiuose prekybos centruose, IŠDUODA FISKALINIUS ČEKIUS,NES DAUGEJYJE VIETŲ APIE TAI""PAMIRŠĘ""

S.S.S.

S.S.S. portretas
na Anonimas tai tikrai su proteliu nedraugauja. Nuomojamas butas yra privati nuosavybė, ir ten patekti be teismo leidimo negalima, nebent vykdomas nusikaltimas. Ir plius ką tu ten patikrinsi? Ką veikia nuomininkai? Ar patikrinsi ar yra sutartis? Kas turi sutartys tie moka ir mokesčius, o jeigu kas ir neturi tai tu ir neįrodysi, kad nuomojasi, nes pasakys, kad gyvena pažįstami neatlygintinai ir viskas. Geriau lai sutvarko valdžios atstovus, kurie kraunasi milijonus, perkasi sklypus po eurą ir čia vardinti ir vardinti...

Anonimas

Anonimas portretas
Daugumoje issinomuoja butą ,jame registruoja įmonė ir dirba.Visus nomuojamus butus turėti tikrinti FNTT,VMI,STT tarnybos.Dvarbiausia keicia gyvensma vietą ,pavz.is Klaipedos i Kauna tokie atvyksta .Kam vykti is gimtos Klaipėdos,tenai juk pramoninis miestas,gyvenimas vyksta,kam vaziuoti i Kauną,nebent slapstosi juo pažįstamų arba nuo VMI.Tikrinti reikia butinai butus nomuojamus ir kokie nuomininkai juose gyvena .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių