Vyriausybė palaiko siūlymą leisti fintech įmonėms atlikti momentinius mokėjimus

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui, kad mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigos galėtų tiesiogiai dalyvauti mokėjimo sistemose, atlikti momentinius mokėjimus.

Ministrų kabinetas palaikė Finansų ministerijos ir Lietuvos banko parengtą Atsiskaitymų baigtinumo įstatymo projektą, kuris leistų tokioms įstaigoms mokėjimo paslaugas teikti be tarpininkų.

Pasak ministerijos, projektas palengvintų finansinių technologijų (fintech) įmonių konkurenciją su bankais, gerintų paslaugas vartotojams.

„Tiesioginis dalyvavimas mokėjimo sistemose gerins mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigų pozicijas rinkoje, kadangi tai veiks kaip naudojimosi bankų paslaugomis alternatyva. Momentinių mokėjimų galimybė skatins ekonomikos augimą didinant pinigų srautus ir perlaidų efektyvumą, o vartotojams suteiks greitesnes ir patikimesnes operacijas“, – pranešime teigė ministerija.

Siūloma visiems mokėjimo paslaugų teikėjams numatyti pareigą teikti momentinių kredito pervedimų paslaugą, tam fintech įmonių bus reikalaujama turėti saugias IT sistemas. Be to, mokėjimo sistemos operatoriui jos turės pateikti ataskaitas bei auditorių išvadą, kaip laikosi reikalavimų.

Mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigos taip pat turės parengti veiklos nutraukimo planą, kuris užtikrintų, kad tokiu atveju būtų apsaugotos vartotojų lėšos.

Siūlymais į nacionalinę teisę perkeliamos ES reglamento bei direktyvų nuostatos dėl momentinių kredito pervedimais eurais. Planuojama, kad priimtų naujos nuostatos įsigalios 2025 metų balandžio 9 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių